Про Луганщину тепер можна говорити, що вона не тільки батьківщина «чорного золота», а й алмазів. У Антрацитівському районі виявлено вершину конуса кришталеносної гідротермальної жили. Вона виходить на поверхню й маркірується концентрацією різнокаліберних кристалів гірського кришталю. Як розповідає заступник начальника управління культури Луганської облдержадміністрації Володимир Виборний, перша інформація про розсип кристалів з’явилася ще в післявоєнні роки. У 70-х роках молодому Виборному пощастило збирати ці кристали. Спочатку неусвідомлено, як гарні скельця, але потім особливості, структура кристалів почали викликати великий інтерес і вивчення. Гіпотетично кристали гірського кришталю можуть свідчити про утворення алмазів на території Луганської області. Як розповідає Володимир Виборний, інтерес був викликаний тим, що ближче до верхньої частини кристала усередині були виявлені мікровибухи. Як вони з’явилися, у результаті чого?
— Спочатку наявність мікровибухів пояснювалася бомбуванням під час війни, — розповідає Виборний. — Але це припущення, швидше за все, було помилковим, бо згодом почали попадатися кристали, розколоті навпіл, але не розвалені повністю. Було очевидним, що цей розрив відбувся давно — може, сотні, тисячі, мільйони років тому. До того ж у тріщинах процес кристалоутворення тривав, що свідчить про великий вік.
Існує припущення, що ще в далекій давнині подібні вибухи могли відбутися через випадання на території області великої кількості метеоритів. Однак луганські геологи поки що не готові сказати, чи так було насправді. Звичайно, знову-таки гіпотетично можна припустити, що при дуже сильному ударі метеорита могла виникнути висока температура, тиск, що, можливо, і спричинило утворення алмазів. Але цей процес ще потрібно досліджувати й довести. І тоді, вважає Володимир Виборний, «можна буде відкрити ще одну можливу територію Луганської області, на яку в давнину падали метеорити».