Поляки щиро вітають українців із перемогою в першому матчі Євро-2012. Після його завершення телефонували польські друзі і знайомі, які з неприхованою радістю та такою ж щиро визнаною білою заздрістю захоплювалися здобутком української національної збірної.
Атмосфера свята і жаги до перемоги найбільш живо була відчутна в фан-зоні у Варшаві, куди прийшло близько 1000 українських громадян, які зараз перебувають у Польщі. Кількість наших вболівальників в інших офіційних фан-зонах та місцях перегляду матчів важко оцінити. Тим паче що спеціального підрахунку національної приналежності фанів футболу організатори не ведуть. З даних МВС Польщі відомо лише, що у польських приймаючих містах в день матчу Україна — Швеція фан-зони відвідали загалом понад 88 тисяч вболівальників.
Багато любителів футболу, в т. ч. й наших співгромадян, особливо сімей із малими дітьми, побоюючись дощу (над Варшавою нависали грозові хмари), віддали перевагу перегляду матчу у кафе, барах, ресторанах або вдома перед голубим екраном. Інші, начитавшись не дуже оптимістичних коментарів українських спортивних оглядачів, не сподівалися на перемогу і щиро зізнавалися, що «готувалися оплакувати поразку на самоті».
Однак позитивна енергія величезного бажання звитяги мільйонів українців не лише в Україні, а й по всьому світу не могла залишитися не почутою... А перемога і спільна мета додають відчуття сили, єдності, а також почуття гордості за свою країну, що особливо потрібно нашим співгромадянам за кордоном, повага до яких зростає ще більше з успіхами нашої країни.
Адже напередодні чемпіонату щодо України та української частини Євро-2012 у світових ЗМІ були настрої, на жаль, переважно негативного характеру. А пояснювати громадянам зарубіжних країн та спростовувати багато фактів доводилося звичайним нашим співгромадянам, які з честю виконують місію так званих народних дипломатів, формуючи імідж України.
Не є таємницею, що в ЗМІ та в громадській думці нашого сусіда-співорганізатора досить часто лунали сумніви щодо того, чи справиться Україна з підготовкою до чемпіонату, чи під силу їй забезпечити належний рівень інфраструктури. Про наших футболістів та їхні шанси ніхто серйозно навіть не розмовляв, особливо після результатів жеребкування.
Після початку фінальної частини також досить часто з’являються критичні публікації, зокрема, щодо умов прийому зарубіжних гостей. Зате тепер у поляків немає сумнівів, що у спортивному плані «з двох господарів Євро-2012 краще стартували українці». Польські спортивні журналісти ставлять українську збірну як взірець для своїх гравців: «Українці заграли так, як поляки у першому таймі з греками. Але, на відміну від поляків, бігали багато і швидко впродовж 90 хвилин».
Гра, яку показала наша збірна у зустрічі зі шведами, не залишає сумнівів, що на наступні матчі за участю легендарного Шеви, Вороніна та Назаренка до офіційних фан-зон у Польщі прийде не менше любителів футболу, ніж на поєдинки так званої групи смерті, зокрема, метрів європейського футболу португальців та німців.
Варшава.
На футбол — сім’єю.
Фото автора.