На день проведення першого матчу у групі в донецьких готелях, квартирах і кемпінг-парку оселилося близько 7 тисяч гостей. Ближні сусіди приїхали на матч автобусами та власними авто — транспортними засобами були заставлені всі подвір’я найближчих до стадіону будинків. Разом з тим не можна не зазначити кращу організацію порівняно із матчами української першості: наприклад, власники автомобілів і автобусів цього разу не паркувалися на газонах, а потоки глядачів на вулиці були розумно розділені бар’єрами. Тому після матчу не спостерігалося штовханини.
До речі, за кілька годин до гри біля кас «Донбас Арени» ще стояв натовп людей, які купували квитки. Знавці кажуть, що їх наявність у день матчу на змаганнях такого рівня — велика удача. Утім, прогнози скептиків про те, що трибуни стадіону будуть напівпорожніми, не справдилися. А от очікувані безпрецедентні заходи безпеки донеччани могли спостерігати на власні очі: над стадіоном кружляв вертоліт, а в аеропорту ще зранку сів винищувач Су-27 — для охорони повітряного простору під час проведення матчу. Другий такий винищувач перебував на аеродромі у Краматорську. Громадський порядок у місті забезпечували близько двох тисяч міліціонерів.
Виконувати свої обов’язки міліції Донецька допомагають 16 англійських та 7 французьких поліцейських. Це так звані споттери — правоохоронці, які постійно працюють у середовищі футбольних фанатів. Поліцейські зустрічають групи вболівальників в аеропорту, працюють у районі фан-зони і стадіону, патрулюють вулиці. Їх основне завдання — профілактика. Потрапити до бази проблемних уболівальників не хоче ніхто, тож бесіди із надмірно активними шанувальниками футболу мають позитивний ефект. Інспектор із Блекберрі (Англія) розповіла, що необхідних заходів ужили ще на батьківщині: виїзд на матчі заборонений понад тисячі найагресивніших фанів.
У день гри Франція — Англія силами помірялися журналісти цих країн. За французьких акул пера і мікрофона виступала футбольна знаменитість — півоборонець Робер Пірес, чемпіон світу 1998 року та Європи 2000 року. За англійських колег також бився колишній професіональний футболіст, британець Крістофер Камара. Успіх був на боці французів, які обіграли суперників із рахунком 6:1.
Цими днями на центральних вулицях Донецька з’явилися сувенірні ятки. Серед традиційних вишиванок, рушників, плетених кошиків, глечиків тощо трапляються й оригінальні вироби: наприклад, художньо оформлені шматочки вугілля та фігурки футболістів. А в кемпінг-парку найбільшою популярністю користується футболка із написом: «Now І fear nothіng. І’ve been to Donetsk» («Тепер я нічого не боюся. Я був у Донецьку»).
У львівських правоохоронців добрий настрій.
Фото Євгена КРАВСА.