У комітетах Верховної Ради

Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до розділу XV «Прикінцевих положень» Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу).
Зокрема, автор законопроекту Голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує у період до першого січня 2017 року поетапно підвищувати страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі. А саме: встановити мінімальний розмір виплат за віком чоловікам, які народилися:
до 1953 року за наявності у них страхового стажу 27 років;
до 1954 року — 29 років;
до 1955 року — 31 рік;
до 1956 року — 33 роки;
до 1957 року — 35 років;
а також жінкам, які народилися:
до 1957 року за наявності у них страхового стажу 22 роки;
до 1958 року — 24 роки;
до 1959 року — 26 років;
до 1960 року — 28 років;
до 1961 року — 30 років.
Водночас комітет погоджується із зауваженнями головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради щодо доцільності узгодження законодавчої ініціативи з положеннями статті 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо строків виходу на пенсію за віком для жінок, які народилися у період з першого квітня 1959 року по перше січня 1961 року. Ці категорії осіб не зможуть реалізувати запропоновану пропозицію, оскільки виходитимуть на зароблений відпочинок після першого січня 2017 року. Крім того, редакційного доопрацювання потребує пропозиція, яка стосується встановлення вимог до страхового стажу жінкам, які народилися після першого січня 1961 року, та чоловікам, котрі з’явилися на світ після першого січня 1957 року.
Голова профільного комітету Валерій Сушкевич («БЮТ-«Батьківщина») вітає намагання автора пом’якшити наслідки збільшення пенсійного віку і вважає за необхідне доопрацювати законопроект до розгляду у другому читанні.
Також комітет рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо визначення зарплати для обчислення пенсії.
Зокрема, автор законопроекту Валерій Сушкевич пропонує внести зміни до статті 25, які стосуються випадку, коли обмеження коефіцієнта страхового стажу не може перевищувати 0,85.
Член комітету Микола Кульчинський, голова комітету Валерій Сушкевич.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.