Учора у Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему «Чесна влада: відповідальність, прозорість, підзвітність», на якому народні депутати з опозиційних фракцій та експерти обговорили програму об’єднаної опозиції.
Голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко, проаналізувавши розділ програми «Відповідальність влади», наголосив, що будь-яка влада має бути відповідальною перед громадянським суспільством і регулярно звітувати про свою діяльність. Соціологічне опитування, проведене у березні цього року, засвідчило, що понад 45 відсотків громадян країни, окрім добробуту, економічного та матеріального зростання бажають ще й відповідальності влади та зменшення корупції. «Головна мета — змусити політиків нести відповідальність за виконання своїх обіцянок, — сказав С. Міщенко. — Політик, чиновник має виступати в ролі найманого працівника у народу, а не благодійника. І має звітувати щороку про те, як ефективно відпрацьовує довіру народу».
На думку учасників круглого столу, потребують негайного врегулювання багато політичних проблем — зокрема, конституційна реформа, повернення до парламентсько-президентської форми правління для створення противаг у суспільно-політичному житті країни, прийняття законів про референдуми, проблеми особистого голосування депутатів, процедури відкликання народних обранців, реформування місцевої влади. У проекті програми об’єднаної опозиції також пропонується запровадити мораторій на зміни до виборчого законодавства на три роки.
На думку народного депутата Андрія Шевченка, у боротьбі з корупцією визначальними є два напрями — невідворотність покарання і забезпечення такої системи громадянського суспільства, яка унеможливить корупцію. А механізмами подолання цього негативного явища парламентарій вважає доступ до інформації (ухвалення нової редакції закону «Про доступ до публічної інформації»), запровадження електронного уряду і електронного врядування та документообігу, що спростить зв’язок між владою і громадянином. А також вдосконалення системи державних закупівель, залучення громадськості до протидії можливій фальсифікації на виборах. Народний депутат Остап Семерак переконаний, що визначальним у боротьбі з корупцією має бути роль Президента. Водночас громадськості має бути надано більші можливості у викритті фактів корупції високопосадовців.
Присутні експерти висловили низку зауважень до проекту програми. Зокрема, науковий директор Школи політичної аналітики при НаУКМА Олексій Гарань запропонував шукати інші механізми щодо висловлення недовіри Президентові через референдум із урахуванням досвіду зарубіжних країн, процедури відкликання депутатів, хоча ці теми нині дуже популярні серед виборців. «Але на цьому спекулювати не треба, бо депутати обираються для того, щоб працювати, а не щоб над ними постійно висів дамоклів меч відкликання». Експерти також нагадали, що помаранчеві, котрі нині стали опозицією, перебуваючи при владі, програли саме тому, що не боролися з корупцією на найвищому рівні.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Міщенко, народний депутат Остап Семерак.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.