Сьогодні столиця української енергетики відзначає свій 42-й день народження
 
А, власне, свято — День міста — припадає на другу неділю червня. Хоча цього разу ціла низка цікавих заходів розпочалася ще 7 червня. Саме того дня в Енергодарі відсвяткували день проспекту Будівельників — вулиці, на якій з’явився перший дім нового міста.
Зауважимо, що начальник будівництва Енергодара, Запорізької ТЕС, а потім — і АЕС Рем Германович Хенох одразу взяв курс на повну відсутність будь-яких тимчасових споруд. Тобто — жодних «шанхаїв», бараків і приватних халуп, а одразу багатоповерхові житлові будинки, школи та інші елементи соціально-культурної інфраструктури, яка й донині працює в місті за прямим призначенням.
Енергодар — це офіційно визнане найкраще місто Запорізької області. Місто невелике — за півгодини, як мовиться, навиліт пройдеш. І тут усе доволі чітко пораховано, у тому числі — 18 вулиць і 253 житлові будинки. А ще в Енергодарі майже 55 тисяч населення, тут позитивна демографічна ситуація, бо це єдиний населений пункт на Запоріжжі, де народжуваність перевищує смертність. І малеча на вулицях — у візочках і своїми, як мовиться, ніжками — це своєрідна візитівка молодого міста, яке впевнено дивиться у майбутнє.
Місто енергетиків відгуляло свято з оркестрами, концертами, парадом наречених і ще багато чим, чим воно вміє святкувати. Як і вміє та має повне право пишатися своїми спортсменами — чемпіонами світу й Європи, своїм фестивалем «Добрий театр», на який вважають за честь приїхати знані київські та московські колективи.
За 42 роки Енергодар став містом двох електростанцій — а на АЕС взагалі збудовано шість блоків-мільйонників, і вона сьогодні найпотужніша в Європі. До того ж станція виробляє 20 відсотків всієї електроенергії України, і рівно половину з того, що забезпечують нам всі вітчизняні АЕС.
Енергодар уміє здивувати гостей таким собі «острівцем утопічного соціалізму» — наприклад, автобусом, в якому грошей не беруть. Бо він їздить коштом АЕС маршрутом від станції по колу всім містом, і не тільки «заесникам», а й усім городянам і не городянам не відмовляючи. У місті безплатні громадські туалети, і вибачте, за подробиці, за чутками, в одному із них навіть є тепла вода. Гаряча ж вода в житлових будинках, як і опалення в сезон, безперебійні. Бо з осені минулого року вся система енергозабезпечення закільцьована на ту ж Запорізьку АЕС (до цього два мікрорайони забезпечувалися більш дорогою енергією ТЕС). А ще гостей (і, можливо, найбільше!) вражає місцевий парк Перемоги, але вже не соціалізмом, а якістю відпочинку — абсолютно європейською...
Що вам ще сказати про Енергодар? Тут два телеканали і чотири газети, сім мікрорайонів, а значить — сім шкіл, 11 садочків і виховний комплекс «Дитячий садок-школа». Одне слово, в місті енергетиків є все для повноцінного життя (ми ще про середню зарплату городян не сказали, щоб їхніх сусідів не дратувати). І тут, можливо, найточнішу оцінку дав міський голова Ігор Наумичев: «Із кожним роком Енергодар стає затишнішим і комфортнішим. За багатьма показниками наше місто постійно займає передові позиції у всій країні. Однак при цьому йому вдається зберегти найдорожче — самобутність і яскравість».
Тож щасти тобі, самобутній і яскравий Енергодаре!
Енергодар 
Запорізької області.
Фото автора.