— До кінця року єдина система електронного обліку деревини запрацює в усіх лісогосподарських підприємствах країни. Це дасть змогу значно економити фінансові ресурси за рахунок оптимізації робочих процесів, ефективніше боротися з незаконними вирубками, а українська деревина відповідатиме вимогам ЄС, які з наступного року будуть жорсткішими, — сказав голова Держагентства лісових ресурсів України Віктор Сівець, який разом з керівниками усіх обласних управлінь лісового господарства країни приїхав на Рівненщину вивчати досвід ДП «Дубенський лісгосп», де одними з перших запровадили електронний облік деревини.
Особливості роботи цієї системи, зв’язок і контроль на різних етапах продемонстрував директор лісгоспу Олег Юркевич. На лісосіці на кожну колоду набивається бирка, яка містить дані про її діаметр, ґатунок та довжину. Ці дані зчитуються спеціальним сканером і автоматично потрапляють у базу даних лісгоспу. Тож весь подальший рух цієї деревини контролюється єдиною системою.
— Запровадження електронного методу обліку деревини практично унеможливить незаконні рубки, сприятиме легалізації роботи незаконних пилорам, що є дуже актуальною для області проблемою, — вважає начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Рівненської обласної ради Володимир Грицайчук.
Світлана ГОРОШКО, Олександра ЮРКОВА.
Фото Світлани ГОРОШКО.
Майстер лісу Михайло Клек демонструє, як за допомогою спеціалього КПК з бирки зчитуються дані про колоду.