За дві доби напередодні першого матчу Німеччина — Португалія на Львівській митниці було оформлено 18 тисяч легкових автомобілів, 421 автобус, 139 літаків та вісім поїздів з футбольними фанами.

Перевірка документів на кордоні для збірних Німеччини та Португалії зайняла від двох до чотирьох хвилин.
Найбільше приїхало німців — 15 тисяч, португальців — 6 тисяч, багато було поляків, білорусів, шведів, французів, представників країн СНД. Для футболу кордонів не існує. До Львова завітали навіть фани з Малайзії та Індонезії.
«Велике навантаження припало на міську транспортну систему, — розповідає міський голова Львова Андрій Садовий. — Уболівальники заповнювали стадіон планомірно і без жодних ексцесів. Траплялися незначні непорозуміння після футбольного матчу, коли фани покидали стадіон. Ми це врахуємо під час другої і третьої гри. Не зафіксовано суттєвих звернень до медичних закладів. Атмосфері міста притаманні толерантність та доброзичливість. Добре спрацювали наші інформаційні служби. Уболівальники могли зателефонувати за номером 297-55-55 і отримати інформацію рідною мовою».
Андрій Садовий після першого матчу залишив площу Ринок о третій годині ночі. Всі заклади громадського харчування працювали до самого ранку. За столиками сиділи німці, португальці, українці й з повагою обмінювалися враженнями після футбольного матчу.
Усі служби міста працювали як годинниковий механізм. Автобуси з площі Петрушевича курсували до «Арени-Львів» з інтервалом 5 хвилин. Рух приватного транспорту на вулиці Стрийській перекрили з 14.00. Усіх довозили до стадіону безплатно. Було налагоджено рух транспорту із залізничного вокзалу до фан-зони біля Оперного театру.
Німецькі та португальські вболівальники їхали в одних автобусах і поводились досить дружелюбно, наспівуючи «Оле-оле-оле».
Після гри значна частина фанів подалася до центру святкувати закінчення першого матчу. Найбільш галасливими були німці, які охоче давали інтерв’ю й щиро говорили, що їм подобається Львів, дешеве пиво і смачні наїдки, а також гарні дівчата.
Весь центр міста в радіусі 500 метрів до самого ранку розважався. Українці досить привітно й добродушно сприймали фанатів: Євро у Львові буває раз на 100 років, тому можна потерпіти.
Переважна більшість уболівальників та організаторів футбольного турніру говорили, що свято вдалося, Львів продемонстрував, що це гостинне місто.
Були незначні нестандартні ситуації, які завжди трапляються під час скупчення великої кількості людей. На виході з фан-зони біля Оперного театру виникла бійка між російськими та українськими вболівальниками, яку швидко локалізували працівники міліції.
Зафіксовано лише дві крадіжки. У німецького журналіста пропали документи, а вболівальника з Італії розвели жриці кохання. Поки фанат приймав душ, дама прихопила його гаманець.
Біля стадіону на вулиці Вернадського несподівано утворилося провалля діаметром один метр. Це тимчасова дорога, на облаштування якої не виділили грошей. Усі недоліки, пообіцяв міський голова Львова Андрій Садовий, усунуть до наступної гри.
Представники УЄФА залишилися задоволеними роботою львівської фан-зони, яка у день першого матчу зібрала 30 тисяч уболівальників.
Фото Євгена КРАВСА.
Українське пиво не поступається німецькому.
Галицька гостинність.