Сьогодні на Національному стадіоні у Варшаві воістину «матч честі» — зустрічаються національні збірні Польщі та Росії.

12 червня особливий листок у календарі — День Росії, у який, за задумом росіян, треба подарувати перемогу своїй країні. Поляки ж, яким пророкували роль так званої темної конячки Євро, показавши непогану гру в першій зустрічі, все-таки не змогли закріпити свою перемогу над греками. Тому, побачивши, як росіяни фактично розчавили чехів, багато вболівальників-оптимістів почали поводитися насторожено-стриманіше. Тим часом у букмекерських конторах більшість любителів поєднати насолоду від футбольного видовища з азартом ризику (з метою заробити) ставлять на виграш росіян. Отож сьогодні увечері слід сподіватися надзвичайно цікавого та емоційно-насиченого змагання. Нагадуємо, що матч розпочинається о 21.45 за київським часом.
Тим часом російські вболівальники вже відзначилися, повівшись зовсім не за правилами УЄФА та всупереч правилам «доброго тону». Почалося все у Варшаві. Чотирьох росіян затримали польські правоохоронці напередодні відкриття чемпіонату в одному з кебаб-барів у центрі польської столиці, де ті влаштували бійку з двома турками-власниками, котрі стали на захист відвідувачки бару, до якої почали відверто чіплятися «гарячі хлопці». Двом із цієї групи хуліганів доведеться забути про футбольні видовища на польських стадіонах на найближчі два роки. Окрім того, їхні портмоне схудли майже на 500 євро. Стільки кожному довелося заплатити за знищене майно.
У центрі уваги польських ЗМІ й інші «героїчні вчинки» фанів з РФ. Зокрема, бійка у барі-ресторані одного з одним, у результаті якої було знищено майно закладу. Учасників внутрішніх розборок відправили спочатку до шпиталю, а потім до слідчого ізолятора, де кожного з них оштрафували на 1000 євро.
Про ці події, можливо, й ніхто б не згадував, але вони опинились у центрі уваги через ситуацію на Вроцлавському стадіоні після переможного для росіян матчу. Там один із вболівальників кинув на футбольне поле фаєр. Охорона стадіону затримала хулігана, але йому на виручку прийшла група вболівальників, які, побивши стюардів, відбили правопорушника. Завдяки відео-моніторингу стадіону правоохоронці знають 12 «хуліганів-визволителів» в обличчя. Зараз їх розшукує польська поліція спільно з російськими правоохоронцями-спотерсами, котрі прибули на Євро-2012 з метою оперативного забезпечення роботи в середовищі російських фанів, яких до Польщі, за попередніми підрахунками, може прибути більше 50 тисяч. Фото шести «найактивніших» нападників оприлюднено. Їх також «чекають» прикордонні служби.
Тим часом Російській футбольній федерації загрожує штраф за використання фанатом піротехнічних засобів, мінімальний розмір якого — 10 тисяч євро. Поведінку російських фанів вивчає УЄФА. Окрім справи побиття стюардів, що набула широкого розголосу, спеціалісти федерації аналізують також відеозапис з цього матчу на предмет ймовірного «приниження російськими вболівальниками чеських футболістів» та «наявності расистських інцидентів». Засідання дисциплінарної комісії УЄФА щодо вроцлавського інциденту відбудеться 13 червня, але керівництво Федерації вже жорстко попередило, що в разі масових порушень уболівальниками національних збірних порядку на стадіонах їм може бути зараховано поразку у матчі.
Із закликом до медіа не «підігрівати» настроїв напередодні матчу Польща — Росія звернулася до польських журналістів міністр-координатор з питань безпеки Євро-2012 у Польщі Йоанна Муха. І тут йдеться не лише про спортивну складову. Мерія Варшави зареєструвала заявку російських уболівальників на проведення ними організованого маршу з нагоди національного свята — Дня незалежності РФ. Міська влада та керівництво російських уболівальників узгодили всі деталі, але з огляду на неоднозначне, головним чином негативне, ставлення до цієї ідеї, деталі та маршрут маніфестації утримуються в таємниці.
На думку колишнього посла Польщі в РФ Станіслава Цьосека, «росіяни не повинні цього робити на чужій території. Така демонстрація — це «викликання вовка з лісу». В інтерв’ю журналові «Впрост» дипломат називає неправильним також рішення міських властей столиці: «Ми не повинні були на це погоджуватись, треба було вирішувати справу на дипломатичному рівні».
 
Варшава.