Голова Верховної Ради України Володимир Литвин минулими вихідними побував на Житомирщині. У суботу він взяв участь в Службі Божій з нагоди реконсекції санктуарію (переосвячення храму) Матері Божої Бердичівської.

У своєму вітальному слові, повідомила прес-служба Верховної Ради, В. Литвин зазначив, що сьогодні «кожен з нас переживає піднесення, коли не потрібні слова, оскільки промовляє серце і говорить душа». Керівник парламенту висловив вдячність подвижникам, які брали участь у відбудові цього храму.

«Переконаний, що сьогодні кожен з нас відчуває конче необхідне почуття єдності і порозуміння між конфесіями, церквами і людьми на базі головного — християнських заповідей», — сказав він.

В інтерв’ю журналістам В. Литвин зазначив, що сьогоднішня подія має як внутрішньоукраїнський, так і зовнішньополітичний вимір, зокрема, в україно-польських взаєминах, у відносинах з Європою, «оскільки це є свідченням відродження і утвердження християнських цінностей». Він також відзначив «історичний вимір і значення» санктуарію Матері Божої Бердичівської. «Сьогоднішня подія є свідченням того, що в Україні кожна конфесія має право на існування, свідченням уваги до людей та їхньої віри», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Відповідаючи на запитання, В. Литвин висловив переконання, що політики повинні усвідомити недопустимість «заради міфічних результатів і відсотків» розколювати країну в багатьох чутливих питаннях зовнішньої і внутрішньої політики.

Крім того, глава парламенту вважає за доцільне передати функції місцевих державних адміністрацій виконавчим комітетам відповідних рад. Оскільки в Україні — багатопартійна система, і місцеві ради обираються громадами, потрібно формувати виконкоми, які мають здійснювати всю владу на місцевому рівні, сказав В. Литвин. «Тоді буде відповідальність», — додав він. «На моє глибоке переконання, адміністрації себе вже віджили, оскільки вони дещо дублюють функції, які раніше виконували райкоми і обкоми партії», — зауважив політик.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.