«Зловживав, зловживаю і зловживатиму», — так саркастично прокоментував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звинувачення на свою адресу за те, що намагається допомогти поліським районам Житомирщини. Сказав він ці слова в Ємільчинському районі. І справді, хай би ті, хто критикує, поміняли свої затишні помешкання на цей лісовий край, спробували знайти тут хоч якусь роботу...

Між іншим, за площею район майже дорівнює Великому Герцогству Люксембург. Місця тут дуже красиві. Щоб переконатися, досить проїхатися цими краями. Особливо навесні, коли цвіте азалія — рослина, яка збереглася з прадавніх часів. А ще послухати, як люди співають. Це ж звідси прославлена співачка Ніна Матвієнко. Люди тут добрі, щирі, шанують традиції предків. Дуже багато багатодітних сімей. Саме в селах Ємільчинського району створено Музей матері, Музей хліба. Але коли проїжджаєш тут, не можеш не помітити й зруйновані тваринницькі ферми, зарослі бур’янами і чагарником поля. На Поліссі займатися сільським господарством вкрай непросто. Без реальної підтримки в умовах ринку конкурувати з іншими регіонами дуже важко. 
Наближається День медичного працівника. Саме тема охорони здоров’я жителів сільської глибинки була головною під час поїздки Володимира Литвина до Ємільчинського району минулої неділі.
Показуючи в центральній районній лікарні кабінет флюорографії, розповідаючи про те, як працюють з цифровим флюорографічним апаратом, який було придбано за кошти субвенції, медики не могли нахвалитися.
Проблема подолання туберкульозу, наголошували лікарі, вкрай важлива. Тож сучасне діагностичне обладнання лікарням конче необхідне.
Побував Володимир Литвин і в селі Середи цього ж Ємільчинського району. Тут близько тисячі жителів. Люди, які зібралися біля фельдшерсько-акушерського пункту, вели мову про наболіле.
— Ми з чоловіком хворі на діабет, — розповіла одна з пенсіонерок. — Йому треба п’ять шприців на день, мені два. А ще ж треба мати спирт, вату та все інше. У чоловіка пенсія 820 гривень, у мене близько 900. Одна з пенсій іде на ліки. Та скаржилася жіночка не так на низькі доходи, як на те, що нема глюкометрів. 
Під час перебування в Ємільчинському районі Володимир Литвин відзначив найсумлінніших медиків, вручивши їм грамоти Міністерства охорони здоров’я та іменні годинники Голови Верховної Ради. Від благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» працівники мережі сільських та селищних лікувальних закладів району отримали 63 велосипеди. Медикам передано також 130 тонометрів.
Того ж дня глава парламенту виконав ще одну почесну місію, яка має свою передісторію. Ємільчинський район — серед лідерів за кількістю багатодітних родин. Люди дивувалися, чому чимало з них досі не отримали статус матері-героїні. Двадцяти таким жінкам Володимир Литвин вручив відповідне посвідчення та нагрудний знак. Особливо теплі вітання звучали на адресу Анастасії Дейнеко (на знімку) з села Спаське: саме в цей день їй виповнилося 90 років. Від глави парламенту, керівників району вона отримала подарунки.
А завершився недільний робочий день Голови Верховної Ради на ємільчинському стадіоні «Колос». Він вручив відзнаки активним учасникам фізкультурного та спортивного руху. Обидві команди, які змагалися між собою того дня, отримали подарунки: ємільчинська — спортивну форму, а гості з Червоноармійська — комплект м’ячів.
 
Житомирська область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.