«Погіршення репродуктивного здоров’я сучасної молоді — це плата за свободу?» Така головна тема засідання круглого столу, який відбувся в Донецькій обласній медичній бібліотеці за інформаційної підтримки редакції газети «Голос України» та всеукраїнського молодіжного журналу «Молодість, Краса та Здоров’я» (на знімку).

 

У наш час проблема репродуктивного здоров’я молоді досягла свого апогею. Жорстокість, настирлива пропаганда наркотиків, алкогольних напоїв, куріння, анархічної поведінки — все, що так регулярно не тільки демонструють вітчизняне телебачення, Інтернет, але й приміряє на себе суспільство, — вбиває молоде покоління, є каталізатором духовної де-градації особистості. Як завадити цьому процесу, як боротися з потоком бруду, в якому загрузло наше майбутнє — діти? Саме на це спрямований проект «Моральність. Репродуктивне здоров’я. Демографія-2012», який реалізує громадська організація «Асоціація ІНФОКУЛЬТУРА» спільно із Харківською медичною академією післядипломної освіти. Організатори ставлять за мету залучити молоде покоління до сфери соціальної творчості, морального та громадянського виховання; привернути увагу молоді до найгостріших проблем сучасного суспільства за допомогою соціальної реклами, обміну досвідом.

Учасники круглого столу — Марина Сергієнко, головний підлітковий лікар-гінеколог управління охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації, Ганна Моргун, голова Донецького відділення Дитячого фонду України, психологи Галина Толочко та Лариса Трякіна, Вероніка Ольшанська, керівник Харківського інформаційно-медичного центру, Наталія Чорна, директор Донецької обласної медично-наукової бібліотеки та інші — розглянули не тільки проблеми репродуктивного здоров’я, а й шляхи їх розв’язання. Організатори акцентували увагу на ефективності партнерських відносин соціальних і медичних служб у просвітницькій діяльності.

За словами Тетяни Волченської, старшого викладача Інституту післядипломної освіти, автора програми зі здорового способу життя, ще в 1946 році Всесвітня організація охорони здоров’я дала визначення поняттю «здоров’я» — це духовне, психічне, фізичне, соціальне благополуччя. Тобто наше здоров’я залежить від усього: як ми думаємо, спілкуємося тощо.

— Багато сучасних батьків несерйозно ставляться до здоров’я своїх дітей, — наголосила викладач. — Тому потрібно виховувати нове покоління, яке свідомо ставитиметься до свого здоров’я та здоров’я дитини. У межах навчального закладу, регіону це зробити неможливо, а в межах держави — необхідно. Усі служби, ще від зачаття дитини, повинні поетапно спостерігати за ним, виховувати усвідомлене ставлення до свого здоров’я. Для цього потрібно 24 роки, щоб народилася перша така дитина. Якщо в Україні одного ранку всі, від прибиральника до Президента, почнуть із відповідальністю ставитися до себе, до роботи, до навчання, до природи, до рідної Землі — ми будемо жити в іншому світі.

Наголосила на важливості розв’язання демографічної проблеми Світлана Рак, начальник відділу демографії Управління статистики в Донецькій області:

— Донецька область почала втрачати населення з 1993 року. Відтоді втрати становлять 1—2 відсотки, приблизно 0,8 відсотка ми втрачаємо щорічно. Потрібно боротися за збереження здоров’я. Нині працюємо над програмою «Здоров’я людини — вибір Донбасу». Вона розглядає чотири пункти, які пов’язані з наданням вчасної медичної допомоги, правильною поведінкою людини, медичним обслуговуванням, довкіллям. Медичне обслуговування нашої області — на досить високому рівні. Проблема полягає в нерівномірній доступності медичних закладів міської та сільської місцевості.

За словами експерта, змінити негативний процес депопуляції можливо, підвищивши рівень народжуваності. Але тут дуже важлива місія лягає на плечі громадських організацій і ЗМІ — вони мають проводити роз’яснювальну роботу. Мати одну дитину замало не тільки для держави, а й для сім’ї. Основна причина високої смертності — недбале ставлення громадян до власних життя і здоров’я. Часто пацієнти звертаються запізно, коли вже не можна нічим зарадити. 50 відсотків смертельних випадків стається через зовнішні чинники: дорожньо-транспортні пригоди, агресивну поведінку на дорозі. Не останнє місце посідають суїциди. На жаль, найбільший відсоток припадає саме на молоде покоління, зазначають в управлінні статистики.

Важливим чинником у вихованні дітей, за словами голови Донецького відділення Дитячого фонду України Ганни Моргун, є моральна вихованість насамперед батьків:

«Якщо в 1991 році в Донецькій області було 2500 дітей-сиріт, то тепер ця цифра зросла до 10 370 осіб. Дивує те, що з 10 000 сиріт тільки третина — біологічні сироти, решта — за живих батьків. На цьому прикладі вже можна оцінити рівень «морального» ставлення батьків до дітей».

Голова обласного відділення Дитячого фонду послалася на досвід Білорусі, де батьки, які нехтують своїми обов’язками, можуть бути скеровані до виправного закладу. Траплялися випадки, коли люди поверталися до нормального життя і відновлювали стосунки з родиною. Проте в Україні таку практику вважають порушенням прав людини. А як тоді бути з порушенням прав дитини?

Проблема репродуктивного здоров’я підлітків у нашій країні постала досить гостро і вимагає негайного розв’язання. Занедбане державою, позбавлене батьківської уваги покоління страждає від так званої свободи та вседозволеності. Сьогодні молоді люди не замислюються над тим, що зможуть дати своїм власним дітям.

КОМЕНТАР

Марина СЕРГІЄНКО, головний дитячий лікар-гінеколог управління охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації:

— Здоров’я підлітків не стає кращим. Наші дівчатка мають гінекологічні захворювання, якими не хворіли їхні матері. У кожної п’ятої ті чи інші порушення, які стають причиною безпліддя, якщо їх не виявити вчасно. Є проблема і з юнаками — через те, що вони не мають можливості вчасно пройти медичні профогляди. Молодь повинна знати, до кого звернутися. У 60 відсотках випадків коріння безпліддя лежить у підлітковому віці, і патологію, на жаль, виявляємо надто пізно.

Інший важливий момент — коли починати статеве життя. Однозначної відповіді на це запитання немає. Але рішення повинно бути не випадковим, а зрілим. Не можу сказати, що наші підлітки поводяться аморально, але вони не готові відповідати за свої вчинки.

Фото надано «Асоціацією ІНФОКУЛЬТУРА».