Посилити державний контроль за виплатами в повному обсязі цільових дотацій селянам на утримання великої рогатої худоби з метою соціальної підтримки селянських господарств — з такою вимогою звернувся лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор Шаров у депутатському запиті до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

 

Народники вкрай стурбовані ситуацією що склалася в галузі тваринництва, — йдеться в запиті І. Шарова. «Викликає занепокоєння система соціальної підтримки селянських господарств країни, зокрема наявний механізм виплат цільових дотацій селянам на утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби», — зауважує парламентарій.

Питання підтримки галузі тваринництва, приватних господарств населення завжди було болючою темою для власників тварин, особливо в регіонах, де вирощування сільськогосподарських тварин потребує значних матеріальних затрат. І. Шаров зазначає в запиті, що, проаналізувавши складну ситуацію в галузі тваринництва за минулі роки, уряд України зробив вагомий крок назустріч сільгосптоваровиробникам, а також приватним власникам, котрі вирощують велику рогату худобу у своїх приватних господарствах.

Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, в новій редакції викладено порядок використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету, які буде спрямовано на державну підтримку галузі тваринництва, пріоритетним напрямом якої є спеціальна бюджетна дотація фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби.

Народні депутати України переконані: рішучі кроки органів влади сприятимуть подоланню основної проблеми галузі тваринництва — зменшення обсягу виробництва продукції тваринного походження і поголів’я сільськогосподарських тварин. А чіткий державний контроль за виконанням у повному обсязі системи виплат спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби, безперечно, призведе до зупинення спаду чисельності поголів’я худоби, поступового його нарощування, збільшення обсягів виробництва продукції тваринництва та забезпечення загалом прибуткового ведення галузі.

З огляду на вищевикладене, керуючись положеннями статті 15 Закону України «Про статус народного депутата України» та з метою соціальної підтримки селянських господарств лідер фракції Народної партії Ігор Шаров звернувся до Прем’єр-міністра Миколи Азарова із проханням посилити державний контроль за повнотою виплат спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання і збереження молодняку великої рогатої худоби.