Падіння закупівельних цін на молоко нижче його собівартості одночасно з різким здорожчанням кормів внаслідок посухи призвело до масового вирізування корів у південноукраїнських степах. Щойно завершена в

Херсонській області інвентаризація засвідчила: із тих 104 тисяч голів великої рогатої худоби, які було внесено до реєстру регіональної філії Агентства з ідентифікації та реєстрації тварин, у господарствах та на приватних обійстях місцевих жителів залишилося лише 84 тисячі 558. Тобто за лічені місяці стадо ВРХ у Таврії скоротилося майже на двадцять тисяч голів. У Головному управління агропромислового розвитку Херсонської ОДА не виключають, що якусь частину домашніх тварин селяни про всяк випадок могли «традиційно» приховати від інвентаризації, побоюючись, що її відомостями може скористатися фіскальна служба для додаткового оподаткування. Але навряд чи кілька або навіть кількасот захованих у хлівах тварин поліпшать загальну тенденцію до повсюдного «скидання» поголів’я. Адже витрати на його утримання сьогодні такі, що просто не по кишені багатьом селянським родинам.
Унаслідок посухи таврійський степ вигорів, і корів серед літа (!) доводиться підгодовувати придбаним у ближчих до Дніпра районах сіном. Воно порівняно із минулим роком зросло в ціні вдвічі — з тисячі до двох тисяч гривень за тонну. Враховуючи те, що виробництво молока в нас остаточно перетворилося на збитковий бізнес, витрачатися власникам худоби немає жодного сенсу. Тож тепер родини, котрі до того утримували по три-чотири корови, залишають у себе тільки по одній — дітлахів свіжим молоком напоїти та сиру зі сметаною для домашніх потреб виготовити. А про решту нехай тепер держава та виробники сирів розмірковують.
Херсонська область.