Схід і Захід стали ближчі: під час візиту делегації Волинської області до Донеччини підписано угоду про співробітництво двох областей. На думку голови Донецької обласної ради Андрія Федорука, головна мета документа — встановлення культурних та ділових зв’язків: «Сьогодні не повною мірою, і з одного, і з другого боку, знають про життя, яке відбувається в регіонах. Організація двосторонніх зв’язків сприятиме кращій роботі як обласних рад, так і обласних адміністрацій. А головне, люди матимуть достовірну, правильну інформацію про те, що відбувається в інших областях».

 

Під час робочої зустрічі з делегацією Волині на чолі з головою обласної ради Володимиром Войтовичем колеги обговорили кілька напрямів співробітництва. Особливий акцент гості зробили на своєму досвіді підтримки селянських господарств. Тоді як на Донеччині переважає великотоварне агровиробництво.

«Природні особливості породжують те, що ми не маємо в достатній кількості великотоварного сільгоспвиробника, — зазначив Володимир Войтович. — Ми підтримуємо особисте селянське господарство, маємо кілька програм, під які виділяються кошти обласного бюджету для розвитку тваринництва і рослинництва. Протягом року виділяємо 12 мільйонів гривень на таку підтримку, і це предметно. Ставимо мету не так економічну, як соціальну: наші люди на селі мають бути зайняті. І вони можуть бути зайняті на землі. Якщо немає кому віддавати в оренду земельні паї — значить, треба розвивати особисте селянське господарство».

На думку Андрія Федорука, досвід Волині заслуговує на увагу: «Проблема села, звісно, у нас теж є. Тому нам цікаво послухати, і якщо ми зможемо в наших умовах застосувати, це стане новим поштовхом для розвитку села».

Крім того, представники двох областей обговорювали перспективу закупівлі автобусів і тролейбусів виробництва Луцького автозаводу, впровадження енергоощадних технологій тощо, стажування студентів і викладачів, обміну творчими колективами. Сторони планують спільно ініціювати розробку і прийняття в парламенті законопроектів у сфері соціально-економічних реформ, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування. «Ми розвиватимемо співробітництво у сфері освіти і науки, культури і туризму і в багатьох інших галузях. Плануємо обмінюватися робочими та експертними групами, а також проводити спільні робочі зустрічі, конференції і семінари», — розповів про угоду голова Донецької облради.

Донецька область.

 

Володимир Войтович (праворуч) вручає Андрію Федоруку портрет письменниці Лесі Українки, народженої на Волині.

 

Фото автора.