В Україні хочуть заборонити продавати без рецептів ліки, що містять малі дози кодеїну. З такою ініціативою виступила Державна служба з лікарських засобів. Відповідні зміни має бути внесено в наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31.10.2011 р. №723 «Про затвердження Ліцензійних умов здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

— Ми не є регуляторним органом і не маємо права законодавчої ініціативи, ми лише можемо звернути увагу МОЗ на цю проблему, — каже прес-секретар голови Держлікслужби Олена Лицоєва. — До речі, в сусідній Російській Федерації її вже розв’язали.

Із 1 червня препарати, що містять кодеїн (у тому числі знеболюючі та противокашлеві) у РФ можна реалізовувати лише за рецептами. Як стверджують російські вартові порядку, наркомани в кухонних умовах навчилися робити з них дезоморфін («крокодил», другий за популярністю після героїну важкий наркотик).

Тим часом в Україні обсяги продаж таких препаратів зростають. Експерти припускають, що однією з причин несезонного збільшення попиту на ліки від кашлю з кодеїном може бути їх «немедикаментозне застосування наркозалежними особами».

Щоб убезпечити від спокуси підлітків, Держлікінспекція пропонує заборонити продавати будь-які медикаменти дітям до 14 років. «Це стосується й рецептурних, і безрецептурних препаратів», — уточнює Олена Лицоєва.

Останню ідею експерти сприймають неодно-значно. Фармацевти кажуть: чиновники вирішили ще більше ускладнити життя пацієнтам. Після того, як в Україні заборонили продавати ліки через Інтернет з доставкою додому, хворі просто змушені посилати в аптеку більш здорових родичів, нехай навіть неповнолітніх. А що їм робити, якщо поруч більше нікого немає?

— Безперечно, потрібно підвищувати культуру реалізації лікарських засобів, але не можна перегинати палицю, — вважає президент Всеукраїнської ради із захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. — Сувора заборона продавати медпрепарати дітям може завдати певної шкоди. Уявіть картину: мама лежить удома зі зламаною ногою й відправляє сина з рецептом по пігулки, а з аптеки той повертається ні з чим — фармацевт ліків не продав... Тут необхідно прийняти зважене рішення. Адже це, за великим рахунком, питання професійної етики. Потрібно прописати відповідні правила або інструкції для фармацевтів і обов’язково — виняток із цих правил.