Тепличних овочів без «хімії» на базарних прилавках нині в нас не зустрінеш
Весняні холоди, які затрималися на півдні України, майже на місяць подовжили терміни дозрівання овочів у закритому ґрунті. Навіть у Херсонській області, де цілі райони на лівобережжі Дніпра виживають за рахунок тепличних господарств, відчувається дефіцит ранніх овочів, який покривають за рахунок імпорту з теплих країн. Тож на базарах поряд з вітчизняною продукцією є молода картопля із Франції, турецька зелень, ізраїльська редиска й полуниця. До того ж вартість імпорту й місцевих овочів практично однакова — різниця лише в тому, що привізний товар має привабливіший вигляд і акуратно розфасований по коробочках з яскравими етикетками.
Однак за зовнішнім виглядом не скажеш, скільки кожний конкретний тепличний житель містить нітратів з пестицидами, а споживач дуже хотів би це знати. Знання в цьому разі досить корисне для здоров’я, тому що отруєння нітратами супроводжується неприємними симптомами, як-то: блювота, понос, головний біль. То які ж ранні овочі нині безпечніші — імпортні чи вітчизняні?
Редиска із сюрпризом
— Почнемо з того, що вміст нітратів в імпортних овочах, легально завезених в Україну, гранично допустимого рівня перевищувати не може з тієї простої причини, що на кордоні вони проходять фітосанітарний контроль — небезпечну продукцію не пропустять. Якщо порівнювати привізний товар і наш, то результати аналізів нині такі. При обстеженні тієї самої ізраїльської редиски вміст нітратів у ній у середньому становив майже 600 міліграмів на кілограм, а в нашої — близько 900 мг/кг, за норми в 2,4 тисячі мг/кг. Хоча загалом більшість наших овочів, вирощених у закритому ґрунті, успішно пройшли експертизу, за сезон ми забракували близько двох десятків партій місцевої редиски, де гранично допустимий рівень по нітратах було перевищено у півтора-три з половиною разу, і три партії молодих кабачків, — розповідає лікар лабораторії ветсанекспертизи найбільшого в Херсоні Центрального ринку Валентина Гаращук.
Улітку буде безпечніше
Звичайно, після зими українцям дуже хочеться урізноманітнити стіл свіжими овочами та зеленню. Однак мисливцям за вітамінами варто пам’ятати, що норми вмісту нітратів в овочах з теплиць і тих, які вирощені просто неба, у нас сильно відрізняються: для цілої низки тепличних овочів дозволено удвічі більший рівень їх гранично припустимої концентрації. Це, зокрема, цибуля-перо, редис, капуста, помідори, огірки, солодкий перець, зелень.
І навіть якщо ви не пошкодували грошей на більш дорогі овочі з етикеткою «органічна продукція», це зовсім не означає, що «хімії» там не буде. Навіть коли землю в теплиці удобрюють не хімікатами, а тільки гноєм, це зовсім не гарантія ідеальної якості: адже худобу, яка і дає гній, могли підгодовувати концентрованими кормами, вирощеними із застосуванням тих самих нітратів. Та й під час розкладання будь-якої органічної речовини одним з кінцевих продуктів цього процесу будуть саме нітрати.