Черговий корупційний скандал вибухнув на Херсонщині. Оперативники Держслужби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС області за підозрою в отриманні хабарів затримали цілу групу посадовців з управління «Херсондержрибоохорони». 
Історія доволі типова: рибінспектор затримав на Дніпрі 27-річного херсонця, котрий ставив сіті у час нересту, коли ловити рибу взагалі заборонено. Рибалка чесно сплатив за це адміністративний штраф і прийшов до управління просити, щоб йому повернули човен та дорогий мотор. Інспектор прийняв його і запропонував кращий, на його думку, варіант: городянин отримує майно назад і продовжує безперешкодно ловити рибу під його «дахом». Браконьєра ніхто не зачіпатиме, але за це він повинен віддавати по три тисячі гривень щотижня. Та цим не скінчилося. На виході з інспекторського кабінету прохача перехопив водій одного з керівників управління і почав вимагати ще вісім тисяч гривень для свого шефа.
Тут херсонець второпав, що доведеться заплатити більше, ніж отримати від продажу риби, і здав вимагачів міліції. Після передачі готівки правоохоронці вилучили три тисячі мічених гривень у сейфі рибінспектора, а ще вісім тисяч — у службовій «Ниві» посадовця «Херсондержрибоохорони». Причому з рук водія вони вже встигли перекочувати до чиновника, якого він возив.
Начальник сектору зв’язків із громадськістю УМВС Херсонщини, полковник Олена Ренкас додає, що інспектор, водій та його шеф затримані. Проти посадовців порушено кримінальну справу. Але насторожує інше. Ще рік тому та сама ДСБЕЗ у Голопристанському районі області ліквідувала злочинну групу з двох рибінспекторів, котрі замість того, щоб боротися з браконьєрами, брали з них данину. Тодішній начальник «Херсондержрибоохорони» Богдан Артющик після не менш гучного скандалу, судового процесу та публікацій у пресі подав у відставку за власним бажанням (хоча йому ніхто жодних звинувачень не висував), а багатьох інспекторів звільнили. Обласна державна адміністрація відзвітувала в Київ про «очищення лав» рибінспекції та нову еру прозорості.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.