За останні два роки продаж будівельних матеріалів на Луганщині зріс в рази й значно випереджає офіційні темпи будівництва житла
Донедавна Луганщина посідала останнє місце в сфері будівництва житла, і ця низька оцінка була просто принизлива для регіону. Адже колись область будувала багато, постійно й досить активно, а за темпами молодіжного житлового будівництва лідирувала в країні. На жаль, за останні двадцять років територія втратила свої передові позиції, незважаючи на спроби виправити своє незавидне становище. В 2011 році ситуація нарешті почала змінюватися на краще. Щоправда, не кардинальним чином, однак з’явилися істотні просування, і це вселяє оптимізм. Наприклад, сьогодні за загальним показником темпів розвитку будівельної галузі серед інших регіонів Луганська область посідає 11-те місце за обсягами виконаних робіт. І, як стверджують керівники області, потенціал подальшого зростання є.
Головна проблема — гроші. Точніше, їх відсутність
На думку першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Едуарда Лозовського, сьогодні в області є всі технічні можливості для того, щоб поліпшити житлові умови населення. У кожному місті та районі є будівельні майданчики для забудови житлових будинків, що ввійшли в генеральні плани розвитку територій, є серйозні будівельні компанії, потужні виробництва з випуску будматеріалів... Питання впирається тільки в одне — у гроші. Їх немає у держави, їх немає у населення.
Держава, щоправда, пропонує низку механізмів фінансування будівництва житла, але вони здебільшого кредитні. Головна ідея такої допомоги — мінімізація відсоткової ставки для окремих категорій населення, які потребують житла. В області, наприклад, така програма працює для молодіжного будівництва, медичних працівників, педагогів, працівників культури та держслужбовців, а для підтримки індивідуального забудовника на селі створено регіональну програму «Власний дім». До речі, на 2012—2016 роки область планує збільшити її фінансування до 123 млн. грн. За інформацією КП «Луганський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», за весь час, починаючи з 1997 року, сільські жителі одержали пільгові кредити (6 відсотків річних) на 100 млн. грн. Це справді реальна програма допомоги селянам у будівництві та реконструкції житла, а також у формуванні інженерних мереж і розвитку особистих господарств. Однак вона, як то кажуть, погоди не робить. Ні кредити, ні пільги, ні іпотеки не дають можливості будувати масово все з тієї самої головної причини — фінансової. Відродження будівельних комплексів можливе тільки у разі підвищення добробуту населення. Людині потрібна не іпотека, а гарна зарплата, щоб вона могла виплачувати кредит без великих втрат для свого сімейного бюджету.
Згідно з офіційною статистикою середній розмір номінальної заробітної плати жителів області становить сьогодні 2 тис. 822 грн. Цей показник в 2,9 разу перевищив законодавчо встановлені державні соціальні стандарти, отже, можна дійти висновку, що луганчани живуть не бідно. Водночас Тернопільська область, яка не має такої потужної промислової індустрії, як Луганщина, та й середній заробіток населення тут значно нижчий, будує житла набагато більше та інтенсивніше. У чому ж річ? Швидше за все, темпи житлового будівництва цього регіону залежать від того, що значна частина його населення заробляє гроші за кордоном, а вкладає їх у себе на батьківщині. Якщо орієнтуватися на такий показник, можна зробити несподіваний висновок: кількість луганчан, котрі працюють за кордоном, сильно перебільшена. Принаймні за темпами будівництва житла й попиту квартир на вторинному ринку можна дійти висновку, що великих грошей у населення немає.
Вартість будівництва 1 кв. м нового житла в Луганській області перевищує 6500 грн., у той час як вартість якісного житла на вторинному ринку в обласному центрі коливається в межах 5300—6200 грн., а в інших містах регіону — від 2500 до 4000 грн. Враховуючи цінову політику, яка склалася на ринку житла, великі обсяги житлової площі купує населення переважно на вторинному ринку. А це, як підказує логіка, значною мірою знижує темпи нового будівництва.
Фахівці облдержадміністрації проаналізували, хто ж конкретно є в області основним покупцем і забудовником житла? Платоспроможними виявилися дві групи — бізнесмени та високооплачувана категорія найманих працівників. Активними одержувачами іпотеки вони, швидше за все, стають тому, що можуть надати банку офіційну довідку про свої реальні доходи, які викликають довіру у банківської установи. До речі, за останні два роки на первинному ринку житла області серйозно зросла частка підприємців, котрі займаються малим і середнім бізнесом. Щоправда, тут є один пікантний нюанс: число покупців на цьому ринку зростає швидше, ніж офіційна кількість тих, що займається бізнесом. Але це вже інша тема.
Не все, що будується — реєструється?
Так. Не все побудоване житло враховується офіційною статистикою, і це негативно позначається на показниках житлового будівництва загалом по області. На доказ наведемо лише один факт: за останні два роки продаж будівельних матеріалів на Луганщині зріс у рази й значно випереджає офіційні темпи будівництва житла. Про що це свідчить?
— Коли ми проаналізували ці показники, — пояснює Едуард Лозовський, — то дійшли висновку, що багато об’єктів житлового будівництва не реєструються. На жаль, у країні немає обов’язкової форми реєстрації побудованого житла. Ми бачимо, що на взятих земельних ділянках виростають нові будинки, або ж капітально реставруються старі приміщення, однак вони ніде не значаться як будинки житлового призначення. Немає такого закону, який би зобов’язав людей їх зареєструвати, немає для цього ні економічної, ні соціальної мотивації. Ми вважаємо, що такі відомості державі потрібні, щоб грамотно управляти розвитком будівельного комплексу. Свої пропозиції ми надіслали до Міністерства розвитку житлово-комунального господарства та будівництва, до Кабінету Міністрів.
Виходячи із вищесказаного, можна зробити висновок, що ситуація з будівництвом житла в області насправді є значно краща, ніж у цифрах. Однак, виходить, що до статистики довіри більше.
Усі дороги ведуть до мети
Для розв’язання проблем житлового будівництва область обрала кілька напрямів. Перший шлях — це інвестиції. Приємно відзначити, що квола робота з їхнього залучення залишилася в минулому. Сьогодні область досить успішно просувається в напрямку пошуку інвесторів, у тому числі проявляючи турботу й про інвестиційну привабливість житлового будівництва. Виходить. Наприклад, за рахунок коштів інвесторів у Луганську триває будівництво цілого міста, у якому передбачено 625 квартир у таун-хаузах, дитячий садок, громадський спортивний комплекс, магазини та інша соціальна структура. У місті Перевальську, де з 1996 року було закрито шахти, проводять експеримент з будівництва соціального житла з використанням нових технологій, які дають змогу істотно здешевити всі будівельні роботи. Зведення житлових будинків здійснюють із дерев’яних конструкцій, які швидко збираються, і щитових панелей з утеплювачем, на капітальному фундаменті за канадською каркасно-щитовою технологією. Вартість такого житла не перевищує 4000 грн. за кв. м і, можна вважати, є доступним для широкого кола споживачів. Перші п’ять житлових будинків загальною площею близько 800 кв. м уже введено в експлуатацію. Зокрема, і будинок сімейного типу для прийомної багатодітної родини. Найближчим часом відчинять двері для новоселів ще два житлові будинки.
Крім того, розпочато системну роботу із власниками великих промислових підприємств. Їх переконують у необхідності виділення позик для своїх працівників, передусім молоді, для участі в програмі «Доступне житло». У результаті таких контактів державне підприємство «Ровенькиантрацит» фінансує будівництво 75-квартирного житлового будинку в селищі Ясенівському. Велику будівельну програму запланував новий власник Сєверодонецького «Азоту». У місті створюється науковий центр хімічної промисловості, і для його фахівців починається будівництво малоповерхового житла. Нині для цієї мети виділяють і оформлюють землю під забудову. Крім того, в 2012 році область разом з «Укрзалізницею» розпочинає будівництво багатоповерхового будинку для залізничників.
— Тільки-но у підприємства з’являється ефективний власник, — підкреслює Едуард Лозовський, — він найперше добирає кадри і вирішує їхні житлові проблеми. Я вважаю, що цей спосіб буде одним з магістральних шляхів найближчої перспективи житлового будівництва в нашій області.
 
Луганськ.
Фото Олега КОСТЯЄВА.
Перші будинки таун-хауза на Гострій Могилі в Луганську.