64% українців негативно оцінюють діяльність міліції, а задоволені нею лише 26%. Такими є результати дослідження, яке провели соціологічна служба Центру Разумкова та фонд «Демократичні ініціативи». Експерти опитали 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим.

 

«Найбільше не довіряють вартовим порядку у Центральному регіоні. Тут негативно оцінюють роботу правоохоронців 69% респондентів, позитивно — 25%. Не набагато краща ситуація й на Заході. Загалом негативно оцінюють діяльність правоохоронних органів прихильники майже всіх політичних сил. Щоправда, оцінки виборців, які тяжіють до опозиції, більш негативні», — зазначила днями на прес-конференції аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Юлія Ільчук.

У свою чергу заступник директора Центру Разумкова Михайло Міщенко наголосив, що ставлення людей до міліціонерів є негативним протягом щонайменше останнього десятиліття. І рівень цієї недовіри постійно коливається. «Після виборів ми бачимо підвищення оцінки діяльності і судової системи, і міліції. Це ми спостерігали у 2005 році, коли до влади прийшов В. Ющенко, і в 2010-му —  коли Президентом став В. Янукович. Потім відбувається певне зниження рівня довіри до вартових порядку», — сказав він.

На жаль, недовіра населення до правоохоронних органів постійно зростає. ЗМІ нині просто рясніють інформаціями про катування людей у райвідділах міліції і слідчих ізоляторах. Останній жахливий випадок стався на Тернопільщині. Чоловік вистрибнув з вікна Підволочиського РУВС. Зі слів його родичів, правоохоронці жорстоко катували хлопця. «Голос України» за 02.06.2012 вже розповідав про це. Майже одразу обласна прокуратура провела службову перевірку. На жаль, результати для правоохоронців виявилися невтішними, адже факти катувань підтвердилися.

Такі тривожні повідомлення нині непоодинокі. Українські правозахисники стверджують: сьогодні кожна людина незалежно від соціального статусу, походження, матеріальних статків може зазнати катувань за певних обставин.

— Основна причина такої жорстокості — вимога міліцейського керівництва розкривати злочини за будь-яку ціну, а також відсутність громадського контролю за діями слідчих, — розповідає «Голосу України» правозахисник Олег Веремієнко. — Нещодавно Європейський Суд з прав людини у своєму рішенні у справі «Каверзін проти України» зазначив: відсутність ефективного розслідування фактів катувань з боку прокуратури є системним порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з боку української влади.

Тим часом днями у МВС України відбулася робоча зустріч представників відомства та громадських організацій. На ній було обговорено питання щодо подальшої реалізації спільних заходів з проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед працівників органів внутрішніх справ стосовно необхідності забезпечення додержання прав підозрюваних (обвинувачуваних) відповідно до європейських стандартів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Зліва направо: аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Юлія Ільчук, адвокат, правовий експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький, юрист Валентина Теличенко, заступник директора соціологічної служби Центру імені Разумкова Михайло Міщенко.