Дніпропетровська транспортна прокуратура спрямувала до суду кримінальну справу стосовно двох оперуповноважених лінійного відділу станції Дніпропетровськ УМВС на Придніпровській залізниці. Їх звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).
У березні нинішнього року працівники міліції, щоб перевірити інформацію за фактом крадіжки, приїхали додому до одного з потерпілих. Правоохоронці пред’явили посвідчення та запропонували юнакам проїхати із ними до відділку, на що останні дали добровільну згоду.
Там оперуповноважені провели незаконний особистий огляд двох неповнолітніх. А потім стусанами і знущаннями намагалися вибити з них зізнання у скоєнні злочину. Одного з хлопців змушували присідати, протягом 10 хвилин стояти з витягнутими вперед руками, тримаючи залізну деталь. Потім почали душити страхувальними ременями. До ранку наступного дня підлітків незаконно утримували у відділку, позбавивши їжі, води та тепла. На щастя, вони виявилися міцними і відбулися лише легкими тілесними ушкодженнями.
Зараз один з обвинувачених перебуває у слідчому ізоляторі, для другого обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Та залишається відкритим питання: хто і коли навчив ще молодих міліціонерів, 1987-го та 1986 років народження, так діяти?
Службовцям, які перевищили свої повноваження, загрожує ув’язнення на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом трьох років та штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.