Суд виніс рішення на користь робітників. Прокуратура порушила кримінальну справу та пред’явила заяви щодо стягнення заборгованості в інтересах 128 потерпілих громадян. Але на заарештоване майно поки що не знайшовся покупець.

«Колектив Донецького шляхово-будівельного управління ПАТ «Трест «Донбасшляхбуд» звертається із проханням посприяти в отриманні заробітної плати, яку нам не платять із листопада 2010 року. 18 жовтня 2010 року було порушено справу про банкрутство управління. Заборгованість у зарплаті на 01.01.2012 становить по підприємству близько 4,5 мільйона гривень. ПАТ «Трест «Донбасшляхбуд», підрозділом якого є управління, не вживає жодних заходів із погашення заборгованості.

Процедура банкрутства Донецького шляхово-будівельного управління із мільйонними боргами у зарплаті була заздалегідь спланована керівництвом тресту і управління. Заздалегідь усі ліквідні кошти були передані із балансу управління, договори на підрядні роботи укладалися від імені тресту, грошові кошти надходили і надходять на розрахунковий рахунок тресту і розподілялися їм же. Лише незначна частина грошових коштів за виконані підрядні роботи надходила на розрахунковий рахунок управління. Із листопада 2010 року по травень 2011-го зарплата не виплачувалася взагалі, поточна зарплата виплачувалася частково із травня 2011 року.

Сьогодні робітників управління просто викидають на вулицю: залишили без роботи, без зарплати, без «розрахункових». Всі керівники тресту та управління спокійно звільнилися, за невиплату заробітної плати, за порушення трудового законодавства ніхто з них не був притягнутий до відповідальності. За такого беззаконня понад рік не отримують зарплату ті, хто звільнився, і ті, хто продовжує працювати.

Робітники управління зверталися до судів Донецька і Маріуполя із позовами про стягнення заборгованості у заробітній платі. Судами прийняті рішення на користь робітників, видані виконавчі листи, які перебувають на виконанні у Ворошиловському районному управлінні юстиції м. Донецька і об’єднані у виконавче провадження, відкрите стосовно управління-боржника. Але перспектив погашення заборгованості немає, тому що ані прокуратура, ані виконавча служба не вживають конкретних дієвих заходів із повернення та встановлення майна, на яке можна обернути стягнення.

На балансі тресту перебувають 22 квартири в будинку по вулиці Набережній у Донецьку. Будинок споруджувався для корпорації «Індустріальний союз Донбасу», і в тому числі за рахунок зарплати, яка не виплачувалася. На жаль, незважаючи на наші звернення до державних органів, жодної серйозної перевірки в тресті не проводилося ані прокуратурою, ані територіальною фінансовою інспекцією із питань праці в Донецькій області, ані державною фінансовою інспекцією. Тому досі не викриті приписка, розкрадання бюджетних коштів, жоден із керівників не притягнений до відповідальності за порушення трудового законодавства і мільйонні борги у зарплаті.

Звертаємося до редакції газети із проханням: допоможіть отримати заробітну плату!

За дорученням колективу — Грівнак, Фетісов, Шварев, Дольме, Поляруш».

Звернення представників колективу Донецького шляхово-будівельного управління редакція газети переадресувала до Головного управління юстиції в Донецькій області та прокуратури області.

«Повідомляємо, що на примусовому виконанні у відділі Державної виконавчої служби перебуває зведене виконавче провадження, відкрите у відношенні ПАТ «Трест «Донбасшляхбуд», — йдеться у відповіді начальника управління Державної виконавчої служби обласного управління юстиції Ю. Могильного. — Державним виконавцем, відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження», провадяться необхідні заходи щодо виконання судових рішень. Строк здійснення зведеного виконавчого провадження, передбачений ст. 30 закону, не порушено.

В межах зведеного виконавчого провадження накладено арешт на все майно боржника та оголошено заборону його відчуження. На сьогодні вживаються заходи, спрямовані на реалізацію майна ПАТ «Трест «Донбасшляхбуд». При надходженні грошових коштів від реалізації майна боржника на депозитний рахунок відділу державної виконавчої служби заборгованість погашатиметься у порядку черговості, встановленої ст. 44 закону. Одночасно інформуємо, що ухвалою господарського суду Донецької області від 18.11.2010 порушено справу № 42/167Б про банкрутство боржника. Відповідно до вимог пункту 8 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» зведене виконавче провадження про стягнення заборгованості з ПАТ «Трест «Донбасшляхбуд» зупинено, крім виконавчих проваджень про стягнення заборгованості у заробітній платі. Інші питання, викладені у зверненні, до компетенції управління ДВС не належать».

Набагато змістовнішою виявилася відповідь прокуратури, яку наводимо нижче. Як ми і передбачали, факт невиплати заборгованості у зарплаті зацікавив правоохоронні органи. Із листа стало відомо, що на будинок у центральному районі Донецька, про який ішлося у зверненні колективу, накладено арешт. Оскільки вартість житла в цьому місці висока, є надія, що виручених від продажу квартир грошей вистачить на погашення заборгованості у зарплаті.

«Прокуратурою області розглянуто звернення колективу ВП Донецьке ШБУ ВАТ «Трест Донбасшляхбуд» щодо порушення вимог трудового законодавства з боку керівництва вказаного підприємства в частині невиплати заробітної плати та з інших питань. З’ясовано, що прокуратурою Кіровського району м. Донецька встановлено, що на підприємстві існує заборгованість з виплати заробітної плати перед 315 працівниками в сумі 4821,6 тис. грн., у зв’язку з чим прокуратурою району порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 175, ст. 212-1 КК України.

Крім цього, в рамках кримінальної справи прокуратурою Кіровського району м. Донецька в інтересах потерпілих громадян пред’явлено 128 заяв про видачу наказів щодо стягнення заборгованості на суму 2327,3 тис. грн.

Стосовно доводів щодо заздалегідь спланованого банкрутства підприємства повідомляю, що за дорученням прокуратури області Філією ДГУ Агентства з питань банкрутства в Донецькій області проведено аналіз фінансово-господарського стану ПАТ «Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів «Донбасшляхбуд», за результатами якого ознак дій, які можна кваліфікувати як фіктивне банкрутство або доведення до банкрутства, не встановлено.

Крім цього, повідомляю, що на виконанні у відділі ДВС Ворошиловського РУЮ м. Донецька перебуває зведене виконавче провадження про стягнення з ПАТ «Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів «Донбасшляхбуд» заборгованості на користь юридичних та фізичних осіб, до складу якого також входять 292 виконавчі документи про стягнення заборгованості із заробітної плати на суму 4 349 752 грн.

З метою примусового виконання судових рішень державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, вартість якого за результатами оцінки становить 57 279 грн. Торги з реалізації вказаного майна, призначені на 12.04.2012, не відбулись у зв’язку з відсутністю купівельного попиту. З урахуванням цього, заарештоване майно підлягає уцінці та повторній реалізації. Виконавчі дії тривають.

Крім того, державним виконавцем заарештовано та проведено оцінку житлового будинку № 137 по вул. Набережній в м. Донецьку, який перебуває на балансі ПАТ «Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів «Донбасшляхбуд», вартість якого становить 36 135 537 грн. На теперішній час вирішується питання щодо передачі майна на реалізацію. Отримані від реалізації кошти будуть розподілені між стягувачами в порядку черговості, передбаченої ст. 44 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до якої вимоги стягувачів щодо виплати заборгованості із заробітної плати задовольняються в порядку надходження виконавчих документів.

З урахуванням викладеного, підстав для прокурорського реагування стосовно посадових осіб ДВС Ворошиловського РУЮ м. Донецька перевіркою не вбачається.

Перший заступник прокурора області, державний радник юстиції 3 класу Олег Сюсяйло».

«Голос України» стежить за розв’язанням проблеми та повернеться до цієї теми після отримання нової інформації.

Донецька область.