Міжнародна асоціація благодійників та Інститут соціальних проектів 6 червня презентували Всеукраїнську благодійну ініціативу «Рука допомоги». Проект покликаний створити умови для підвищення рівня ініціативності сільських громад у сфері медичного захисту та оздоровити сільське населення.

Задум складається з пілотної фази, яка триває п’ять місяців, і фази реалізації, що розрахована на два роки. Прес-конференцію було присвячено підбиттю підсумків пілотної фази та анонсуванню наступної.

У рамках акції допомогу вже надано 3000 громадян, здійснено 5000 прийомів пацієнтів у рамках 78 візитів лікарів-волонтерів до сільської місцевості, тисячі людей забезпечено безплатними окулярами та медикаментами.

Партнерськими благодійними організаціями надано місцевим лікарням медичне обладнання та гуманітарну допомогу.

Ініціатива «Рука допомоги» ставить велику мету — охоплення 30 відсотків сільської місцевості України. Володимир Каплієнко зазначив, що бюджет проекту становить майже 30 млн. грн., тому основним завданням є «побудова місточку між тими, хто може допомогти (донорами), і тими, хто цього потребує».

Раїса Сорочинська-Кириленко — відомий фахівець медичної галузі, відзначила важкий стан системи охорони здоров’я України, зупинилась на особливостях демографічної кризи в сільській місцевості. Наголосила на критичній важливості профілактичних медичних обстежень (диспансеризації) для запобігання виникненню важких захворювань (цукрового діабету, серцево-судинної системи, сліпоти), підкреслюючи при цьому незадовільний стан профілактичної медицини на селі. Народний депутат подякувала організаторам та пообіцяла допомогти залучити якомога більше партнерів до цієї благородної справи.

Фахівці фонду презентували результати соціологічних досліджень, що проводилися під час акцій (проанкетовано близько 1300 людей). Дослідження показують, що мешканці сіл відчувають нестачу у багатьох медичних фахівцях, витрачають майже половину сімейного бюджету на лікування, звертаються по медичну допомогу лише в разі загострення хвороб.

Леонід Соколов — голова правління благодійного фонду «Серце до серця» зазначив, що в проекті «Рука допомоги» вже задіяно 11 благодійних організацій, і ця кількість постійно зростає. Ефективність проекту досягається за рахунок синергії благодійників. «Ми нарешті знайшли спосіб, як донести до сільського жителя якісну медичну допомогу», — відзначив він, додавши, що тепер справа за пошуком партнерів.

Присутні на прес-конференції селищні голови щиро подякували Фонду за ініціативу «Рука допомоги» та висловили міцне бажання співпрацювати: організовувати та інформувати людей, поширювати культуру відповідального ставлення до власного здоров’я. Гості з Житомирщини зазначили, що їхні села налічують тисячі людей, в яких є бажання співпрацювати, але просто ніхто досі не звертав на це уваги, тому фонд, як першопроходець, неодмінно знайде однодумців на місцях.

Член правління фонду «Інститут соціальних проектів» Марина Полетаєва висловила думку, що в цьому меркантильному світі творення добра — неймовірно приємна справа, важка праця задля цього добра підбадьорює та стимулює, тому лікарі, які напружено працюють у рамках акції «Рука допомоги», завжди хочуть повторно взяти участь і допомогти ще більшій кількості людей.

Свій виступ Володимир Каплієнко завершив зверненням до меценатів-донорів, благодійників та небайдужих українців: «Ми запрошуємо вас до нашої акції, щоб нашими спільними зусиллями в Україні стало набагато менше людей, які потерпають. Якщо ви маєте ресурси: фінансові, трудові, будь-які — звертайтесь до нас, бо ми знаємо як, в який спосіб найякісніше донести вашу допомогу до тих, хто її потребує.

Ми прагнемо, щоб у сільській місцевості хворих не було, а ситуація, коли кожна четверта родина не може мати дітей — залишилась у минулому».

Наостанок ініціатор проекту подякував десяткам лікарів, які брали участь в акціях, і сказав: «Давайте, об’єднавшись, переможемо негаразди і хвороби, про які ми сьогодні вели мову».

Фото з персонального сайту В. Каплієнка.

Володимир Каплієнко.