У Білій Церкві (Київська область) фінішувала фінальна частина всеукраїнських змагань «Шкіряний м’яч — Кубок Кока-Кола» сезону-2011/2012. Двадцять чотири команди визначали чемпіонів і призерів одразу у трьох вікових групах (1998-го, 1999-го та 2000 років народження). Організатором турніру виступила Асоціація аматорського футболу України (ААФУ), яку очолює народний депутат кількох попередніх скликань, відомий вітчизняний меценат Федір Шпиг.
Вирішальним поєдинкам передували матчі в групах. А потім була боротьба за нагороди. Варто зазначити, що всі чемпіонські поєдинки зберігали інтригу до фінального свистка. Нульовою нічиєю завершився основний час в матчі у молодшій віковій групі між командами школи № 20 (Харків) і ЗОШ №1 (Кременчук). Перша серія післяматчевих пенальті не виявила переможця. Далі змагалися на влучність до першого промаху. Надійно зіграв воротар Микита Овчаров. Харківська ЗОШ №20 — чемпіон сезону-2011/2012.
Подібна ситуація повторилася і в середній віковій групі. Основний час між футболістами Маріуполя (НВК №1) і Мукачевого завершився з рахунком 1:1. Перша серія пенальті також не виявила переможця — 3:3. Останній удар маріупольця Богдана Передерія виявився чемпіонським.
Щодо фінального поєдинку в старшій віковій групі, то учні НВК №26 (Рівне) не ризикнули дотягнути до післяматчевих одинадцятиметрових. Забивши в кожному таймі по м’ячу у ворота Шкарівської ЗОШ (Білоцерківський район Київської області), рівненці повезли додому головний приз турніру.
Окрім напружених поєдинків, учасники фінального турніру змагалися з елементів техніки гри у футбол. Понад годину тривало нагородження переможців і призерів. Кожна команда отримала футбольну форму і м’ячі, всі учасники фінального турніру поїхали додому з різноманітними подарунками і сувенірами. А три чемпіони, крім кубків, грамот і медалей, отримали від футбольного клубу «Шахтар» ще й сертифікати на відвідування «Донбас Арени» під час одного з матчів «гірників» у чемпіонаті України.
За словами першого віце-президента ААФУ Олександра Каденка, цього сезону понад вісімдесят відсотків українських шкіл взяли участь у турнірі — а це майже 500 тисяч юних футболістів з понад 40 тисяч команд. Ми готові й надалі разом із нашими партнерами підтримувати цей всеукраїнський захід на усіх рівнях. Адже він дуже важливий для нашого суспільства. Нам вдалося залучити до «Шкіряного м’яча» практично усіх 11—14-річних українських хлопців.
Микола МОТОРНИЙ, член виконкому ААФУ.
 
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ.