Учені Університету міста Йокогама вперше у світі виростили печінку з людських індукованих плюрипотентних стовбурових клітин іPS в організмі миші, повідомила в п’ятницю газета «Йоміурі».
Учені виростили зі стовбурової клітини-іPS людини три види клітин, необхідних для будови тканин печінки. З їх допомогою їм вдалося створити клітину-прародительку клітини печінки, яку й було пересаджено миші. В організмі миші ця клітина перетворилася на звичайну клітину печінки. Вирощений орган невеликий — лише 5 міліметрів, однак його склад і функції нічим не відрізняються від людської печінки. Вирощена печінка виробляє протеїни й розщеплює лікарські препарати, що надходять до організму, безперебійно працюють у ній і кровоносні судини.
Керівник групи вчених професор Хідекі Танігуті вважає, що цей успіх відкриває дорогу для досліджень і створення інших органів. «Використовуючи ті самі прийоми, ми можемо створювати й інші органи, наприклад, підшлункову залозу», — вважає професор.
Уперше штучні багатофункціональні стовбурові клітини неембріонального походження, так звані індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (іnduced plurіpotent stem cells — іPS), здатні формувати здорові клітини різних органів, були отримані професором університету Кіото Сінья Яманака в 2006 році, котрого вважають одним з найвірогідніших претендентів на Нобелівську премію серед японських учених.
Стовбурову клітину було створено зі звичайної клітини шкіри людини. Це відкриття зняло етичну проблему використання ембріональних клітин людини й дало перспективи створення тканин і органів замість ушкоджених чи втрачених внаслідок хвороби або травми. Будівельним матеріалом для цих органів і тканин стануть клітини самої людини.
За шість років з моменту відкриття іPS-клітин, учені, піддаючи їх різним впливам, навчилися вирощувати клітини серцевого м’яза, кишечнику, підшлункової залози, сітківки ока, крові, шкіри, а також нервові клітини. Головною проблемою, що гальмує використання таких клітин у медицині, залишається високий ризик розвитку онкологічних захворювань.