Такі дані були отримані в ході дослідження, проведеного фахівцями Міжнародного агентства з вивчення раку (ІARC). Результати роботи опубліковані в журналі The Lancet Oncology.
Співробітники ІARC, що входить у структуру Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вивчили дані про поширеність онкологічних захворювань у 2008 році. Вони також оцінили динаміку ракових захворювань у період з 1988 по 2002 рік і на основі цих даних склали прогноз на 2030 рік.
За результатами дослідження, в 2008-му в країнах, індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) яких перевищує середній рівень, 62 відсотки всіх випадків раку становили пухлини молочної і передміхурової залоз, легенів, стравоходу, шлунка, товстого кишечнику та печінки. Жителі держав з низькими показниками ІРЛП частіше страждали на злоякісні новоутворення шийки матки, а також печінки та грудей.
У чоловіків найчастіше виявляли онкологічні пухлини простати, легенів і печінки. Рак грудей і шийки матки був найпоширенішим серед жінок. Усього в 2008 році було зареєстровано близько 12,7 мільйона випадків онкологічних захворювань. За оцінками авторів роботи, до 2030 року цей показник становитиме 22,2 мільйона нових випадків раку.
Фахівці ІARC зазначили, що зростання соціально-економічних показників у багатьох країнах супроводжується зниженням захворюваності на інфекційно обумовлений рак і одночасним збільшенням частки пухлин, розвиток яких пов’язаний з гормональними розладами та незадовільним харчуванням.