Щороку для сотень дітлахів діагноз лікарів звучить як смертний вирок. В Україні їм допомогти не в змозі. І це при тому, що у світі сучасна медицина з їхніми недугами бореться і перемагає. Небайдужа громадськість роками оббиває пороги владних установ із проханням змінити цю ситуацію, допомогти. Але донедавна в країні, де за бюджетні кошти будуються стадіони та закуповуються останні моделі світового автопрому, грошей на допомогу маленьким пацієнтам не вистачало... Та не минуло і двадцяти років, як у Києві таки почали будувати сучасну дитячу лікарню. Роботи над зведенням лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у розпалі. Тепер залишилось сподіватися, що політичної волі, а головне — грошей, вистачить, щоб її добудувати.
 
Учора на будівельному майданчику нового комплексу відбулась зустріч Опікунської ради Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку з представниками будівельної компанії. Запросили на неї і генерального директора «Охматдиту» Юрія Гладуша, який нагадав:
— Тут будується багатофункціональний медичний корпус у 9 поверхів загальною площею 66 тисяч квадратних метрів. На сьогодні наша лікарня має 14 корпусів. І їх площа становить 64 тис. кв. м. Тож легко порахувати, що йдеться про подвоєння території лікарні.
Новий корпус будується на місці чотирьох старих. Їх знесли у вересні минулого року. Доцільність цих робіт очевидна: старі корпуси площею були у 22 рази менші, ніж має бути новий. Останній, принаймні за планами, повинні оснастити найсучаснішим обладнанням.
— У корпусі має бути розміщено дитячий онкогематологічний центр на 5 відділень. Зокрема, із новим відділенням онкології, якого зараз у нашій лікарні немає, — продовжує Юрій Гладуш. — Відділення буде більше не хірургічного профілю, а для проходження пацієнтами хіміотерапії і необхідного медичного радіологічного опромінення. Для цього буде встановлено найсучасніше обладнання, зокрема лінійний прискорювач. Можливо, якщо нам довірить Міністерство охорони здоров’я, центру буде передано реєстр донорів кісткового мозку. І ми спробуємо зробити так, щоб цей реєстр усе ж запрацював.
Крім того, у новому комплексі планують відкрити 10 хірургічних відділень. Зокрема і відділення нейрохірургії. Додайте до цього ще плани відкрити відділення трансфузіології та переливання крові. І стає очевидним: такого проекту в Україні за 20 років ще не було.
Проте одна справа запроектувати, і зовсім інша — побудувати. Хоч учора на майданчику будівельники працювали, наче у мурашнику, стовідсоткової упевненості в тому, що комплекс таки буде відкрито, у членів Опікунської ради немає. Кажуть, навчені на вітчизняному сумному досвіді з тією ж Лікарнею майбутнього. Її також усією країною будували, а врешті  так і не побудували...
Представники ж замовників і генпідрядників цього будівництва запевняють: долю Лікарні майбутнього не повторять. Щоб завершити комплекс у строки, є все необхідне: бажання, можливість і фінанси.
— Ввести об’єкт в експлуатацію ми плануємо восени 2013-го, — розповідає генеральний директор фірми-генпідрядника «Укрпрофмед» Ірина Коваль. — Минулого року нам виділили 50 млн. грн. Ми їх випрацювали, проавансували обладнання (лінійний прискорювач, два надсучасні рентгени, комп’ютерний томограф, МРТ і УЗД).
На цей же рік, за словами пані Коваль, на будівництво закладено 399 мільйонів. І хоч коштів на рахунку ще немає (мовляв, необхідно пройти цілю процедуру затверджень і погоджень), але впевненість у тому, що вони таки надійдуть, є.
Кошти на будівництво акумулюються через Державну цільову програму з підготовки до Євро-2012. Цей факт причетні до проекту пояснюють тим, що для цієї програми було спрощено процедури держзакупівель. «Уряд прийняв рішення фінансуватися через цю програму. Це була можливість зрушити процес створення лікарні», — каже пані Коваль.
Представники ж громадськості запевняють: щоб будівництво цього корпусу не стало просто пунктом передвиборчої кампанії і після неї не припинилось, потрібен громадський контроль. А для цього вимагають від будівельної компанії оприлюднити чіткий графік спорудження комплексу: що і коли має бути зведено. Тоді, мовляв, можна буде реально стежити за цим процесом і по можливості впливати. Адже ціна пустих обіцянок і затягування цього будівництва — дитячі життя.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.