Позавчора на київському стадіоні імені Валерія Лобановського збірна України провела відкрите тренування. А перед його початком тренер нашої національної команди Олег Блохін відповідав на запитання представників ЗМІ.

— Ви вже вирішили, де базуватиметься колектив між двома матчами в Донецьку? Залишитеся там чи повернетеся до Києва?

— Поки ще не вирішили. Навіть не обговорювали це питання. На порядку денному був розбір нашого матчу з Туреччиною, тепер думаємо тільки про змагання зі збірною Швеції.

— В якому стані футболісти, котрі отруїлися перед матчем з турками?

— Вже минуло дві доби після того прикрого епізоду, футболісти в нормальному стані, вони сьогодні тренуватимуться. Та й взагалі, усе гаразд, травмованих немає.

— Однак поширювалася інформація, що в Ярмоленка розтягнення м’яза. Взагалі, в яких фізичних кондиціях перебувають ваші підопічні?

— Якби в Ярмоленка були проблеми з м’язом, я б вам сказав про це. Повторюю, всі 23 футболісти готові до зустрічі зі Швецією. Якщо говорити про фізичні кондиції, то в матчах з Австрією і Туреччиною команда з 75-ї по 90-ту хвилину додавала. Якби вона не мала нормального функціонального стану, то в цьому відрізку сідала б на свою половину поля.

— В якому психологічному стані перебувають гравці після трьох контрольних поєдинків?

— Психологічний стан команди нормальний. А взагалі оцінювати гру за товариськими матчами не варто. Я такого начитався за ці дні! Якщо відверто, то й мені не сподобався матч із Туреччиною. Але давайте змінимо тему, ми тепер готуємося до поєдинку з футболістами Швеції. У тому протистоянні ви побачите зовсім іншу команду. Я в цьому переконаний. А про зустріч із турками треба говорити в повному обсязі. Адже я міг взагалі не випустити команду на поле. А гри у нас в матчі  з турками абсолютно не вийшло, я це повністю визнаю.

— Після завершальної зустрічі на австрійському зборі ви сказали, що її плюс в тому, що вам вдалося подивитися в ділі багатьох гравців, які на поле ще не виходили. Можливо, тепер когось із них бачите в стартовому складі чи, як і раніше, опиратиметеся на перевірених бійців?

— Це внутрішні справи колективу. Я ніколи не переходжу на персоналії. Тому не відповідатиму на це запитання. Розбір матчу з Туреччиною тривав протягом години. Виходить, розмова була серйозна. Зазвичай гру ми аналізуємо впродовж 30—35 хвилин.

— У весняній частині сезону Андрій Воронін мало грав у клубі. Що скажете про його нинішній стан?

— Звичайно, те, що відбулося з Вороніним у московському «Динамо», для мене загадка. Адже до зимової перерви він був одним із лідерів команди. Аж раптом перед самим Євро-2012 опинився на лаві запасних. Тому, мабуть, до збірної він приїхав не в належному психологічному стані. Але зараз набирає кондиції. Я з Андрієм розмовляв і поки що проблем не бачу. А чи вийде він на поле, визначимося вже перед грою. Якби не отруєння, Воронін грав би у матчі з Туреччиною. Його психологічний стан — нормальний.

— На яку гру сподіваєтесь у матчі зі Швецією? Чи буде вона такою складною, як у недавньому товариському поєдинку з «Тре крунур» у Харкові?

— Перша зустріч завжди складна — і для господарів, і для учасників цього нетривалого турніру. Чемпіонат Європи — дуже коротке змагання. Очікую дуже важкого протистояння. Всі пишуть, мовляв, той, хто програє у тому матчі, втратить усі шанси на вихід з групи. Тим самим нас вже записали в аутсайдери, вирішили, що до плей-оф потраплять Франція з Англією. То я пропоную не виходити на поле, а підкинути монетку. І за її допомогою визначити тих, хто вийде з групи...

— Чого взагалі чекаєте від Євро? Як збираєтеся впоратися з тиском на вашу команду як на господарку турніру?

— Прес уже відчуваємо. Але я намагаюся відгородити команду від усілякого негативу, намагаюся приймати удари на себе. Така вона тренерська доля. А заводити хлопців зараз не варто. Їх все одно примусять грати вболівальники. Але я дуже прошу журналістів не розпалювати атмосферу і не роздувати ейфорію від того, що ми є господарями чемпіонату. Треба реально дивитися на речі. Футбол дуже непередбачуваний. Щоб іти вперед, потрібно щось показувати. А з таким ставленням, як зараз, будь-яка осічка команди вважатиметься провалом. Тому треба об’єктивно оцінювати і нормально висвітлювати події. Навіть фаворити обережно висловлюються тепер, кажучи, що вони можуть не виграти Євро.

— На зборах команда багато працювала над покращенням фізичних кондицій. А на чому вона зосередиться в дні, котрі залишилися до матчу зі Швецією?

— Працюватимемо над тактикою й психологією.

— Маєте вигляд досить спокійної людини... Це правильне враження?

— Я усвідомлюю всю відповідальність. Якщо ви думаєте, що я не розумію, на якому місці сиджу, то дуже помиляєтеся. Розумію, чого від нас чекає країна. Але робота гравцем і тренером привчила мене не показувати те, що в мене всередині. Яким був непередбачуваним гравцем, такий я і в ролі тренера. Скажу відверто: відчуваю передстартове хвилювання, але це нормальний стан напередодні такої серйозної події.

— Президент ФФУ Григорій Суркіс озвучив суму преміальних для збірної у разі успішного виступу на Євро-2012. Як колектив сприйняв цю інформацію?

— Ніяк. Вона пройшла мимо. Треба спочатку зіграти, а потім будуть преміальні. Гадаю, футболісти більше думають про чемпіонат, ніж про матеріальні питання. Вважаю, це гарна ознака.

— Чи існуватимуть для команди якісь спеціальні правила дисципліни на період Євро?

— Скажіть, у якому столітті ми живемо? Звичайно, я можу заборонити айподи, телефони, скайп, Інтернет... Але не робитиму цього. Хоча запобігатиму всьому, що веде до порушення дисципліни. Контакти я не обмежую. Хочуть — нехай спілкуються. Але гравці повинні бути в рамках, які існують всередині колективу. Все інше — будь ласка.

Якщо гравець порушить якийсь внутрішній розпорядок, піде зі зборів, гулятиме всю ніч, то ми, звичайно, вживемо заходів. Але я не думаю, що під час Євро хтось захоче розважатися. Нехай спробують (сміється. — Авт.).

Он тренер німців Льов дозволив своїм гравцям випити щодня кухоль пива, курити, з дружинами зустрічатися. Напевно, у них так прийнято — у кожного свій розпорядок.

— Що значить Євро для України? Що вважатиметься успіхом на ньому для нашої збірної?

— Тільки те, що ми проводимо фінальну частину грандіозного турніру — це вже великий успіх. Думаю, наша країна за рахунок цього просунулася на кілька десятиліть уперед. Те, що вперше за часів незалежності України ми беремо участь у чемпіонаті Європи, — це також колосальне досягнення. Я хлопцям уже сказав, що в Україні багато футболістів, а ви — еліта, якій надана можливість захищати честь держави на такому великому форумі. Який результат буде для нас успіхом? Почнемо грати, тоді й розмовлятимемо про це.

Розминка збірної.

Олег Блохін і Юрій Калитвинцев.

Максим Коваль.

Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).