Учора годинник на Київській міській державній адміністрації, який відраховував дні, години, хвилини та навіть секунди до Євро-2012, нарешті показав самі нулі. Євро стартувало. За цими двома словами стоїть величезна праця тисяч будівельників, дорожників, лікарів, чиновників, спортсменів та ще багатьох інших людей. З цієї нагоди Президент України Віктор Янукович нагадав: «Через три тижні Київ прийматиме фінал турніру. Це — історична подія для нашої держави. П’ять років тому ми вибороли право провести Євро-2012. Нам з вами вдалося встигнути підготуватися до проведення такого масштабного заходу. Ми довели, що українці здатні це зробити». Безперечно, головне дійство відбувалося вчора в польській столиці, але й в Україні готовність номер один підтвердили відкриттям фан-зони у столиці.
Упс
Проте менш ніж за годину до відкриття на території фан-зони все ще кипіла робота. Працівники встановлювали монітори, намети, прибирали все довкола, а біля повороту до Пасажу група робітників встановлювала дороговказ, намагаючись встромити його між плитами бруківки. Проте це не завадило організаторам учора рівно о 12.00 оголосити зону відкритою. Та й, чесно кажучи, неполадки видно лише прискіпливому журналістському оку, тоді як уболівальників цікавлять футбол і пиво. Про що не приховуючи розповіли фани з Нідерландів. «Пиво добре. Голландія чемпіон!» — прокричали вони на камери англійською. «А як вам українські дівчата?» — провокаційно запитали журналісти. І тут голландці продемонстрували своє знання української, заявивши: «Дівчата файні!». А потім знову англійською серйозно додали, що жартують. У всіх них є подружки, але українські жінки справді неймовірні.
«А ви на сто відсотків українка?»
Очікується, що гостями столиці стануть 20 тисяч уболівальників із 16 країн Європи. Після інформаційної кампанії з дискредитації України, яка розгорнулася в західних ЗМІ напередодні чемпіонату, ті іноземці, які відважилися приїхати до нас, чекають будь-чого: і ведмедя за рогом, і расистів, які бігають вулицями і вбивають усіх, хто має інший колір шкіри. Тому, звісно, більшість фанів, прогулявшись Хрещатиком і не знайшовши расистів, бандитів та повій, уже мають позитивне враження від нашої країни.
Темношкірий британець Ален Кінг приїхав підтримати свою збірну. «Моє перше враження — Україна гарна держава, але люди, здається, не дуже звикли спілкуватися з іноземцями, — розповів він. — Друге враження — більшість українців розмовляють лише своєю мовою. Але тепер, коли Україна відкривається світу, варто знати й англійську. Це найбільші труднощі, з якими я стикнувся. Але загалом хочу підкреслити: люди тут дуже привітні». Далі розговорившись з Аленом, я показала йому, де метро, туристичний інформаційний центр, ресторан української кухні, й порадила обов’язково спробувати борщ та вареники. Справжній захват у фана неочікувано спричинив той факт, що я знаю ще й його рідну мову — французьку (Ален розповів, що має конголезьке походження). Ще трохи поспілкувавшись, він недовірливо мене запитав: «А ви точно українка, на сто відсотків?». «На всі сто», — сміючись, відповіла я.
Золоті футболки та квитки
У фан-зоні можна добре розважитися, якщо ти любиш футбол та пиво. Яток з цим напоєм не бракує, як і широких екранів, на яких демонструватимуть матчі для тих, кому квитки не по кишені. А не по кишені вони багатьом. На матчі зі збірною України їх тут продають по 1200 гривень, на решту — по 600. Ну а пропуск на фінал обійдеться аж у 1500 гривень! Для тих, хто бажає придбати сувеніри, теж доведеться полегшити свій гаманець на кругленьку суму. За фірмові футболки Євро-2012 нині просять 200 гривень. Шалики стануть у 100—150 гривень. Не знаю, як для європейських вболівальників, а для українських Євро напевне запам’ятається ще й цінами.
Однак те, що свято наближається, вчора в Києві відчували всі: гості, кияни й навіть величезний кнур-віщун, який уже встиг зробити свої перші прогнози. Отож можна сміливо сказати: Євро розпочалося!
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.