такими словами неофіційного національного гімну Євро-2012 «допінгуватимуть», тобто підбадьорюватимуть до переможної гри футболістів національної збірної, а себе «заводитимуть» до гарної ЄВРОзабави, польські вболівальники (польською «кібіци»).

«Коко Євроспоко» («KokoEurospoko») стало неофіційним гімном польської збірної за результатами конкурсу, який провело національне телебачення (TVP 1). Не відомий до цього часу широкій громадськості аматорський жіночий хор «Горобина» («Jarzebіna») із села на польсько-білоруському прикордонні Люблінського воєводства за кількістю смс-ів глядацьких симпатій залишив позаду кількох зірок польської естради, зокрема, відому і в Україні Марилю Родович.

Початок гімну, можна навіть сказати, інтернаціональний, точніше, польсько-український — «Радіє Польща, радіє Україна, що для нас усіх Євро розпочинається». Але завершення не дає ані найменших сумнівів, на кого роблять ставку польські вболівальники: «Не турбуйся, брате, що не дамо ради, не журися, сестро, ми Євро виграємо».

Найбільше контраверсій навіть серед самих поляків викликало тлумачення молодіжного сленгового слова «споко», що дає підстави для різного трактування того, як сприймати словосполучення «Євроспоко». В молодіжному середовищі це слово використовується, з одного боку, як синонім «ОК», «в порядку» чи «в ажурі». З другого боку, його можна сприймати як заклик до «збереження спокою». Більшість уболівальників, з якими кореспондент «Голосу України» спілкувався під час відкриття фан-зони у Варшаві, наголошували на його третьому розумінні: «позитивний настрій, пов’язаний з упевненістю у своїй перемозі».

Цей гімн звучав учора під час матчу відкриття Євро-2012 (Польща — Греція) і виконуватиметься під час усіх наступних зустрічей, в яких гратиме національна збірна країни. Проте не в оригінальному, «живому» виконанні. Співачки народного хору — жінки широкої вікової гами — від 32 до 82 років, не отримали запрошення Польської футбольної федерації. Організатори Євро-2012 пояснили це тим, що «цього не передбачалось умовами телевізійного конкурсу».

А що з національними гімнами країн-учасниць? На матчі відкриття гімни Польщі та Греції «в живу» виконував Академічний хор Варшавського університету під керівництвом москвички Ірини Богданович, яка з 1999 року мешкає і працює у Польщі. До речі, у виконанні цього ж колективу, щоправда у запису, звучатимуть гімни решти учасників чемпіонату.

Варшава.

Фото автора.