В інтерв’ю телеканалу «Рада» у п’ятницю Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив сподівання, що ЄВРО-2012 в Україні відбудеться «яскраво, штатно, і без будь-яких порушень».

До того ж керівник парламенту зазначив, що українські футболісти мають «відчути відповідальність» з огляду на те, що європейський чемпіонат є «великим шансом підтримати країну і продемонструвати себе».

На думку В. Литвина, «свято європейського футболу» в нашій державі дає можливість «побачити, як треба жити, працювати, організовувати такі дійства, а головне — як з них зреалізувати вигоду насамперед для України, і не в останню чергу економічну».

Відповідаючи на запитання, В. Литвин висловив думку про важливість планової підготовки таких масштабних проектів. «Ми втратили чимало часу, і фактично до 2010 року в цьому плані нічого не було зроблено. Робили ударними темпами, а після завершення ЄВРО будемо все «дотягувати», завершувати і, очевидно, розраховуватися», — сказав він, додавши, що парламент на законодавчому рівні зробив усе, щоб чемпіонат було проведено на гідному рівні. Голова Верховної Ради також зазначив, що підготовка до проведення подібних заходів, яка потребує колосальних коштів, не може відбуватися переважно за рахунок коштів державного бюджету.

В. Литвин заявив, що нині вже потрібно думати над тим, як використовувати спортивні об’єкти після ЄВРО, зазначивши, що необхідно докладати зусиль до розвитку в Україні масового спорту. «У нас зробили ставку на те, щоб купувати іноземних гравців, а масовий спорт, у тому числі у сфері футболу, запущений», — сказав він.

У цьому контексті керівник парламенту висловив думку про доцільність ухвалення на законодавчому рівні рішення про те, щоб до складу вітчизняних футбольних команд входили не менш ніж сім-вісім представників України. «Думаю, це стимулюватиме, у тому числі, і власників клубів, і футбольних функціонерів, щоб працювати як селекціонери не за межами України, а в Україні», — сказав він.

Голова Верховної Ради також наголосив на необхідності звернути «ключову увагу» на розвиток міської інфраструктури, підземних стоянок для автотранспорту, комунальної мережі у містах, де відбуваються такі масштабні заходи.

Відповідаючи на запитання, чи не стане ЄВРО-2012 тлом для демонстрації позиції політичних сил, В. Литвин нагадав, що «традиція проведення олімпіад полягала у тому, щоб закопати сокиру війни». «На ці декілька тижнів треба було б намагатися не донести своє, а зрозуміти, що це може обернутися бумерангом проти України, — сказав він. — Треба дати людям можливість бодай у цей період відійти від навіюваної політики «українського розливу».

Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що гості країни матимуть можливість переконатися, що «у нас прекрасні люди, прекрасна країна», у якій «можна вільно ходити, спілкуватися, відчувати себе у безпеці», що негативні уявлення про Україну не мають жодних підстав.

Відповідаючи на запитання, В. Литвин повідомив, що поки він не має ані квитків, ані запрошень відвідати матчі, зауваживши, що їх відсутність не стане для нього «трагедією». «Якщо потрібно видовище, коли хочеш відчути атмосферу, — належить йти на стадіон. А коли прагнеш професійно подивитися гру — найкраще це робити в першому ряду біля телевізора», — сказав він.

Керівник парламенту також зазначив, що він уболіватиме, «звісно, за українську збірну».

Прес-служба Верховної Ради України.