Самбір — невеличке містечко обласного підпорядкування, що розкинулося на березі річки Дністер. Останніми роками більшість підприємств тут простоюють або ледве животіють. Уся економіка крутиться навколо міського ринку, розташованого в центрі. Куди не підеш, дорога все одно приведе на гомінкий базар. Одна частина жителів на заробітках, а друга — на ринку. Кількість жителів зменшується і одночасно порожніють шкільні класи.
Історія про закриття чотирьох позашкільних закладів у місті Самборі Львівської області вийшла на всеукраїнську орбіту. Один із листів — анонімних — надійшов і до редакції «Голосу України». «Освітяни Самбора і батьки учнів» просять відновити законність щодо відчуження навчальних приміщень.
Донедавна в місті діяли чотири позашкільні навчальні заклади: станція юних натуралістів, будинок дитячої та юнацької творчості, будинок науково-технічної творчості та Мала академія наук. А в міському відділі освіти були аж чотири заступники головного освітянина Самбора.
Як і в кожному невеличкому містечку, тут свої традиції. Директорів шкіл після виходу на пенсію направляли працювати в будинки учнівської творчості, а завідувачі міськвно після звільнення ставали заступниками. Нікого не хотіли образити і залишали працювати на освітянській ниві до глибокої старості.
Економічна криза призвела до того, що в Самбірській міській раді змушені рахувати кошти. Ознайомилися з роботою позашкільних закладів і почухали потилицю. Гуртки відвідують одиниці, бо вони часто дублюються в різних установах, зменшується кількість учнів. Постало запитання: а для чого фінансувати чотири установи, які ледве зводять кінці з кінцями, якщо можна створити одну, але дати все необхідне для якісної роботи. Так і зробили. Замість чотирьох закладів створили центр позашкільної роботи міста Самбора. Скорочення викликало хвилю невдоволення. В Самборі дуже важко знайти роботу (хіба що продавцем на ринку).
Ніхто в міській раді не заперечує: закон, який забороняє ліквідовувати позашкільні навчальні заклади, справді формально порушили. Але зробили це не від доброго життя. Оптимізація закладів освіти була вкрай необхідна, вважає міський голова Тарас Копиляк. Діти після перемін отримали кращі умови для навчання і позашкільної роботи. Для чого утримувати порожні приміщення?
Звичайно, ті, кого звільнили, мають іншу думку. Це закономірно. Багато галасу було навколо приміщень для автосправи: мовляв, комусь перепродали. Ось як пояснили ситуацію в міському відділі освіти. Автосправу в середній школі № 9 до кінця року скасують — не продовжили ліцензію. Учням не видавали посвідчень водія. Ці приміщення передали в оренду Самбірському міському спортиво-технічному клубу товариства сприяння обороні України. Учні за два роки навчання під час вихідних днів отримають посвідчення водія. За символічну плату. До того часу були автокласи, а тепер діятиме автошкола. Договір оренди приміщень укладено без права викупу.
Самбірську історію про ліквідацію закладів позашкільної освіти власкор «Голосу України» попросив прокоментувати начальника головного управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації Михайла Брегіна, одного з найавторитетніших педагогів області:
— Міська рада Самбора пішла шляхом оптимального варіанта. Іншого виходу не було. Там дійсно формально порушили закон, але це той випадок, коли потрібно змінювати наше законодавство про освіту. Після проведеної реорганізації самбірські діти виграли, а не програли.