У день святкування 110-річного ювілею міста Алушти одним з головних подарунків стало відкриття зміненої до невпізнання набережної. Новий виток її життя розпочався 1 червня, як і було заплановано місцевою владою.

У розпал святкування заступник Голови Ради міністрів автономії Георгій Псарьов зачитав поздоровлення й слова вдячності від Прем’єр-міністра Криму Анатолія Могильова. Від себе Георгій Псарьов позитивно оцінив роботу міської влади й висловив особливу подяку Почесному громадянинові Алушти, відомому бізнесменові Олександру Лебедєву.

«Велике спасибі алуштинській команді на чолі зі Станіславом Колотом й усім городянам, які брали активну участь у реконструкції набережної Професорського куточка», — зазначив Георгій Псарьов. Саме під час відкриття оновленої набережної міський голова Алушти Станіслав Колот вручив Олександру Лебедєву знак «Почесний громадянин Алушти» і пам’ятну стрічку.

У свою чергу меценат запевнив у продовженні плідної співпраці й поділився планами з подальшої реконструкції набережної. «Мені разом з вами ще багато чого належить зробити, адже потенціал в Алушти приголомшливий! — зазначив Олександр Лебедєв. — І я думаю, що коли-небудь ми маємо дістатися й до спадщини великих візантійських імператорів». Затим меценат, міський голова, секретар Алуштинської міської ради й заступник Голови Ради міністрів Криму Георгій Псарьов виконали почесну місію й перерізали червону стрічку, що й стало початком нового життя набережної.

Свій внесок у реконструкцію набережної внесла не тільки місцева влада, а й пересічні алуштинці: підприємці, школярі, ветерани. І ось результат — усе вдалося. Святкування вийшло барвистим і яскравим, привабливим і цікавим для всіх городян і гостей Алушти. Тривало воно три дні: з 31 травня по 2 червня.

На урочистості прибули й довгоочікувані гості з міст-побратимів. Змогли приїхати представники п’яти міст: російських Дубни і Тамбова, латвійської Юрмали, давні друзі Алушти з американського Санта-Круза й нові — з 20-го району угорської столиці Будапешта. Усі делегації стали особливими гостями на святкових заходах міста, яких у ці дні відбулося безліч.

Однієї з безцінних перлин міста став Парк мініатюр Криму, аналогів якому немає ніде в Україні. Оживши 1 червня, парк відкрив перед гостями і городянами 45 найпривабливіших для туристів об’єктів півострова, решта 15 займуть свої почесні місця дещо згодом. Над створенням скульптур два роки працювали понад 120 осіб, від фотографів до художників. У масштабі 1:25 представлено Ластівчине гніздо, Ялтинський католицький костел, палац княгині Гагаріної, Малоріченський храм-маяк та інші об’єкти. «Такі парки мініатюр десь є ще у світі, але ніде більше немає таких пам’ятників, як у Криму. Тому парк унікальний», — поділився враженнями Почесний громадянина Алушти Олександр Лебедєв. Унікальність парку й у тому, що він живе двома різними життями. Після заходу сонця він перетворюється на Парк світла.

Значимість цієї події як знакової складової Стратегії розвитку курортної Алушти прокоментував куратор реалізації проекту «Парк мініатюр Криму» від міської влади, керуючий справами виконкому міськради Віктор Фрадкін: «Влада міста зробила все, щоб цей унікальний Парк мініатюр з’явився саме в Алушті, хоча з боку інвесторів розглядалися різні варіанти, у тому числі Ялта, Сімферополь, Севастополь. Парк створено у двох стилях: люди, які бачили його і вдень, і в темний час доби, стверджують, що це зовсім різні емоції. У цьому ще одна унікальність Парку мініатюр: вдень він живе одним життям, а після заходу сонця — іншим, він повністю перетворюється на Парк світла. Гра вогнів у найнесподіваніших проявах викликає повне відчуття перебування в казці. Що стосується місцевих жителів, ми наполягли, спілкуючись з інвесторами, щоб парк був місцем відпочинку всіх алуштинців. Тому попросили організувати там велику кількість лавок і зон відпочинку, щоб люди могли сісти, послухати музику, насолодитися атмосферою. Парк може ставати яскравішим й цікавішим, але для місцевих жителів вхід сюди завжди буде вільний».

В ювілей Алушти урочисто відкрили Алею мистецтв у Приморському парку. Тут гості й жителі міста можуть помилуватися скульптурами, виконаними кримськими художниками. Серед них — Колесо часу, альтанка для закоханих і молодят, фігура жінки-матері з бука, статуя міфічного Грифона — символу кримського процвітання в єдності, а також золоті рибки від Алуштинського акваріума.

Як наголосив на церемонії відкриття Алеї мистецтв керуючий справами виконкому Алуштинської міськради Віктор Фрадкін, багато хто з відпочивальників розміщають фото з відпочинку в соціальних мережах в Інтернеті. Тому було прийнято рішення стимулювати створення майданчиків для фотографування, з ідентифікацією того, що цікаві об’єкти розташовані саме в Алушті. «Кожна людина бере із собою з Алушти враження, якими вона потім ділиться з рідними й друзями, і які на фото, — зазначив автор ідеї Алеї мистецтв Віктор Фрадкін. — Це додаткова реклама місту. І сьогодні можна сказати, що це успішний проект: біля кожного об’єкта вже шикуються черги охочих сфотографуватися».

Крім того, протягом трьох років у місті відроджується чудова традиція — відзначати кращі з кращих підприємства, установи й гідних жителів на міській Дошці пошани. Цей рік не став винятком. 31 травня найдостойнішим вручили сертифікати про занесення їх на міську Дошку пошани. Однієї з унікальних місцевих традицій стала презентація міського Літопису. Представники всіх галузей Алушти заносять усю виконану за минулий рік роботу в черговий том Літопису, який після презентації передають на зберігання до міського Краєзнавчого музею.

«Алушта справді є Золотими воротами Південного берега Криму, і вона заслуговує на дуже багато чого. Це дуже гарне, яскраве місто», — підбив підсумки урочистих заходів Георгій Псарьов.

На знімку: почесний громадянин Алушти Олександр Лебедєв на відкритті набережної (зліва направо: Георгій Псарьов, Олександр Лебедєв, Станіслав Колот, Сергій Соловйов).

Фото Геннадія ІВАНЧЕНКА.