Після втручання прокуратури на Луганщині припинено діяльність підприємства зі шкідливим виробництвом.

 

Прокуратура Луганської області провела перевірку колективного звернення жителів Стаханова про законність розташування по вул. Лобачевського ділянки з переробки кремнієвмісних відходів феросплавного виробництва. Як повідомили жителі, за документами підприємство ТОВ «Капрі» спеціалізується на переробці кремнієвмісних матеріалів, зокрема, шлаків феросплавних електропечей методом ручного дроблення та сортування. Однак насправді «Капрі» займається переплавлянням відходів Стахановського заводу феросплавів для одержання феросиліцію, а, можливо, і феромарганцю. 

Жителі скаржаться, що в повітря постійно викидаються такі отруйні речовини, як оксид вуглецю, діоксид вуглецю, діоксиди азоту, оксид азоту, метан, сажа, неорганічний пил із вмістом кремнію діоксиду 20—70 відсотків.

— Люди кажуть про погіршення стану здоров’я дорослих і дітей, про випадки онкологічних захворювань, які почастішали, скаржаться на те, що гинуть рослини на городах, які годують їх цілий рік, — розповідає депутат Луганської облради Андрій Шаповалов. — Часто можна відчути солодкувато-нудотний смак шкідливих викидів, а на асфальті помітний металевий блиск. Удень явних ознак незаконної роботи підприємства немає, все відбувається вночі, про що свідчить дим із труб.

Правоохоронці встановили, що Стахановська міська санітарно-епідеміологічна станція погодила підприємству проектні матеріали будівництва виробництва з переробки кремнієвмісних відходів для одержання товарної продукції та подальшого використання в металургійному виробництві. 

Крім того, Луганська обласна СЕС надала ТОВ «Капрі» позитивні висновки до проекту будівництва за вказаною адресою ливарно-механічного майданчика, розташування виробництва металопереробної промисловості із чавунним і сталевим виробництвом. Однак прокуратура області на ці висновки винесла протести, які розглянуті й задоволені. Скасовано й раніше надані ТОВ «Капрі» позитивні висновки. Сьогодні частину дозвільної документації, виданої підприємству, скасовано, а виробничу діяльність припинено.

Мал. Миколи КАПУСТИ.