Акції протесту для українців стали сумною традицією. На мітинги виходять усі: учителі, шахтарі, інваліди... А тепер — навіть казкові персонажі.
Театралізована вулична акція за участю героїв оперних дитячих вистав відбулася вчора під стінами Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. Буратіно, Мальвіна та інші тепер не золотий ключик і чарівні двері шукають, а пакують валізи. Театр, переконує його творчий колектив, має всі шанси найближчим часом втратити приміщення. Вже до кінця літа будівля може бути приватизована і перейти у невідомі руки. А тому не факт, що там не з’явиться черговий торговельно-розважальний центр.
На акцію вийшло понад півсотні акторів. У костюмах та в гримі просто неба під дощем вони виконали кілька пісень із власного репертуару. Так творчо вони спробували привернути увагу громадськості до своїх проблем. А саме: у січні цього року Верховна Рада внесла зміни до кількох законів і виключила з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, будівлю, яку орендував театр. Тим самим охочі приватизувати це приміщення отримали зелене світло. А таких, враховуючи те, що воно розміщене у центральному районі столиці (за кілька метрів від Контрактової площі), довго шукати не доведеться, переконані учасники акції.
Хмизу у багаття додає і той факт, що договір оренди цього приміщення закінчився ще навесні. Але переукладати новий із театром не поспішають.
— Зараз процес приватизації йде на повний хід. І ніхто не каже, мовляв, не хвилюйтесь, театр у безпеці, — розповідає режисер Оксана Тараненко. За її словами, якщо театр виселять, то знайти нове приміщення буде досить складно. — Оперні та балетні вистави (наш репертуар) не можуть відбуватися в жодному іншому приміщенні. Нам потрібна велика сцена і оркестрова яма. Приватизація будівлі та виселення трупи призведуть до знищення унікального колективу, який нараховує близько 400 осіб.
Отож, головне питання, яке хвилює творчий колектив: бути чи не бути новому сезону? І чи не скажуть акторам уже за місяць-два відому у народі фразу «з речами на вихід»?
Тим часом, за кілька годин після акції з’явилась інформація, що головне управління культури КМДА таки вирішило переукласти договір оренди із театром. Начальник управління Світлана Зоріна прокоментувала  це так: «Даю  100-відсоткову гарантію,  що  у цій будівлі  театр буде завжди».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.