Тема терактів знову сколихнула Дніпропетровськ. Ще один «підривник» увечері 5 червня заявив про те, що якщо йому не виплатять мільйон євро, то він готовий організувати серію вибухів. У смс він підписався «бомбером», чим, мабуть, прагнув підкреслити, що має стосунок до організації терактів 27 квітня. «Жартівника» співробітники СБУ та міліції вирахували й затримали протягом двох годин.
Як вважають правоохоронці, свою позитивну роль у цьому відіграло те, що в місті триває програма антитерор.
Цікаво, що цей 33-річний чоловік, водій автокара на одному із приватних підприємств, уже потрапляв у поле зору вартових порядку. У квітні минулого року його засудили за хибне повідомлення про замінування Центрального залізничного вокзалу в Дніпропетровську до трьох років обмеження волі з випробувальним терміном на два роки. Цього разу він відправив смс із хуліганських мотивів, перебуваючи напідпитку...
Теми терактів та їх організаторів торкнулася 6 червня й прокурор області Наталя Марчук. Звідки беруться такі люди; чи варто посилити покарання за хибне «замінування» і багато про що інше говорили журналісти та співробітники обласної прокуратури під час круглого столу.
Але спочатку Наталя Марчук рішуче відкинула інформацію про те, що, можливо, затримано не тих людей.
— Це неможливо. Ми зібрали вичерпну доказову базу. До речі, крім 2000 оперативників, які працювали цілодобово, нам величезну допомогу надали самі дніпропетровці. Багато хто з них надав унікальні відомості, інші поділилися відеозаписами. Місто дуже згуртувало це лихо.
На запитання про те, кому дістанеться два мільйони гривень, які обіцяв голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вилкул за інформацію про злочинців, Наталя Марчук відповіла, що це жодним чином не торкнеться вартових порядку. Кому й за що буде виплачено винагороду, нехай вирішують ті, хто її обіцяв. Але прокурор області упевнена, що більшість людей допомагали абсолютно щиро.
Чого не скажеш про тих, хто задумав і здійснив цей злочин. Ними рухали винятково меркантильні мотиви. Прокурор зазначила, що ніхто із затриманих досі навіть не згадав і не поцікавився, як почуваються люди, котрі опинилися в епіцентрі вибухів. Наприклад, дівчина, якій осколками пошматувало обличчя, чоловік, що прикрив своїм тілом дружину і втратив унаслідок вибуху руку, жінка 77 років, яка досі лежить в обласній лікарні імені Мечникова...
— Вони вважають себе винятковими, надталановитими й надто здібними, а на долі інших людей їм наплювати, — сказала Наталя Марчук. Вона розповіла також, як уразив її нині заарештований викладач ДНУ, котрий насмілився давати по телебаченню коментарі з приводу терактів, намагаючись повести слідство неправильним шляхом.
— Ця самовпевненість у результаті й підвела їх, а вартових порядку дуже надихнуло смс «бомберів» про те, що в Дніпропетровську надто ледача міліція, — поділилася Наталя Марчук. І повідомила, що завдяки посиленому режиму роботи всіх служб міліція та СБУ розкрили попутно низку інших злочинів, зокрема й тих, що скоєно в сусідній Запорізькій області.
Постраждала від вибухів Раїса Грозь, яка ще перебуває у лікарні, та головний лікар обласної лікарні ім. Мечникова професор Сергій Риженко.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.