Мало хто знає, що Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк є футбольним уболівальником з великим стажем. Тож напередодні Євро-2012 наш кореспондент поцікавився думкою відомого політика стосовно шансів збірної України на цьому чемпіонаті.
— Адаме Івановичу, ви зробили дуже щасливою одну людину, подарувавши їй квиток на футбольний матч Євро-2012 Україна — Швеція. Я маю на увазі пенсіонерку Ніну Петрівну Денисюк із селища Цумань, яку в нас на Волині вважають суперфаном. Отримуючи квиток, футбольна уболівальниця сказала, що Україна стане чемпіоном. Ви розділяєте її думку?
— Слухаючи її і спостерігаючи за нею, бачу, що жінка щиро переживає за футбол. Але найбільшим подарунком від такого спеціаліста і прогнозиста як Ніна Петрівна буде, якщо справдиться її прогноз і збірна України стане чемпіоном. Поза всяким сумнівом, незважаючи на розмаїття оцінок, це надзвичайно важлива подія в житті нашої молодої держави. Так, сьогодні можна жалкувати, говорячи про ті приблизно сорок мільярдів гривень, витрачених на підготовку Євро-2012. Мовляв, краще було б їх віддати людям на пенсії, зарплати, допомоги дітям війни, чорнобильцям...
Але потрібно дивитися трохи далі й ширше. Кошти, витрачені на проведення чемпіонату, рано чи пізно приноситимуть Україні дивіденди. Уже сьогодні вони повертаються іміджевим авторитетом держави. Сюди приїде не менше мільйона іноземних уболівальників, які подивляться, пізнають нашу державу ближче і знатимуть її не з тих розповідей, не з тих матеріалів зарубіжних ЗМІ, які досить часто показують Україну в негативному плані. Уявлення про Україну в багатьох державах Європи залишається дуже далеким від істини.
Уже те, що Україна добилася права проведення у себе чемпіонату Європи з футболу, одного з найбільших спортивних свят, це також була перемога. Нам вдалося продемонструвати могутність нашої держави, бо за короткий час зроблено досить багато. Це одна сторона медалі.
Друга сторона — матеріальна. Бо той мільйон уболівальників приїде до нас не з порожніми руками. Їм потрібно десь проживати, харчуватися, пересуватись, у тому числі й нашим транспортом. Отже, певна кількість коштів залишиться в державі. Всі ці споруди, особливо стадіони, аеропорти, служитимуть багато років нашим громадянам і після Євро-2012.
Одна з найбільших проблем держави — це її дороги, і Євро-2012 допоміг значну частину доріг привести якщо не до європейського, то до кращого рівня, як вони були. Це ніби кошти, покладені на довготерміновий депозит. Вони з роками повертатимуться.
Крім того продемонстровано великі можливості нашої держави. Дуже хотілося, щоб ми змогли проявити те, що характерно для нашої слов’янської душі: щирість, доброзичливість, гостинність, щоб зруйнувати ті негативні стереотипи щодо нашої держави, які, на жаль, ще існують.
— Ваш прогноз?
— Думаю, що команда впорається із завданням, поставленим перед нею федерацією футболу, і вийде із групи — це одне. А друге: ми повинні продемонструвати, що Україна у футболі чогось таки варта.
Інтерв’ю взяв Микола ЯКИМЕНКО. 
На знімку: завдяки подарунку, зробленому Першим заступником Голови Верховної Ради Адамом Мартинюком, пенсіонерка із селища Цумань Ніна Петрівна Денисюк за грою між збірними України і Швеції спостерігатиме не по телевізору, а з трибун «Олімпійського».
Фото автора.