Таке припущення зробив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко під час круглого столу «Освіта та наука: зростання інтелектуального капіталу та конкурентоспроможності країни». Такого висновку політик дійшов з огляду на те, що Кабінет Міністрів укотре переніс розгляд узгодженого робочою групою законопроекту на 13 червня. Тож теоретично можна припустити, що до парламенту він потрапить на останньому тижні сесії. Відтак депутати не встигнуть розглянути документ.

Отож, зауважив М. Томенко, законопроект потрапить до сесійної зали у вересні чи жовтні, «і, максимум, що можна буде зробити, — пройти перше читання». Саме тому, переконаний він, краще перенести розгляд документа у новий парламент, ніж робити це поспіхом.

Водночас М. Томенко звинуватив Міністерство освіти та науки в корупційних схемах на ринку друкованих підручників. Депутат повідомив, що у своєму розпорядженні має звіти від Державної фінансової інспекції, які підтверджують непрозорі схеми друкування книжок для українських шкіл.

«У звіті Державної фінансової інспекції на моє звернення сказано, що всупереч законодавству на ринок підручників була введена посередницька компанія, так звана «Побутелектротехніка», з такою потаємною назвою, і всі видавництва були змушені укладати з нею угоди на друк підручників», — зазначив він. Унаслідок цього, наголосив М. Томенко, ціна на книжки збільшилася у декілька разів. «Якби ми жили в цивілізованій демократичній країні, то за цим фактом треба було б відкрити кримінальні справи і по міністру, і по заступниках, і по всіх інших особах, які причетні до цієї схеми», — сказав депутат.

Але, незважаючи на всі промахи в діяльності міністра й сумну ситуацію в підконтрольній йому сфері, така діяльність очільника відомства задовольняє і Президента, і Кабмін, зазначив заступник глави парламенту.

Вл. інф.