«Деякі люди вважають футбол справою життя і смерті. Він набагато, набагато важливіший», — ще в минулому столітті так говорив Білл Шенклі, легендарний тренер англійського футбольного клубу «Ліверпуль».
А сьогодні такі враження про цей вид спорту виникають після прочитання українсько-польської антології «Тотальний футбол», яку днями презентували в Києві. Проект здійснено за підтримки Польського інституту. У книзі йдеться про міста, в яких відбуватимуться матчі Євро-2012. До цього «путівник для фанатів» було видано в німецькому видавництві «Suhrkamp» та польському «Czarne». За словами одного із авторів книги — Євгена Положія, есе розкривають велич міст саме через призму футболу. Він додав, що розповіді не зациклені на сухих фактах. А навпаки — насичені переживаннями та емоціями. Приємно зазначити, що творцями книги на чоловічу тему стали і жінки.
Одна із них — Наташа Герке — сказала, що вона всього лише любитель футболу. Але тим і цікава книга, що відображає і жіночу точку зору на це дійство.
На думку авторів, книжка насамперед для тих, хто не надто знається на тонкощах цієї великої гри, проте хотів би трішки більше дізнатися, що стоїть за нею: що відбувається після матчів, які настрої у вболівальників та як святкують перемоги й переживають поразки фанати.
«Цей твір має прочитати кожен футболіст, хоча б у перервах між матчами», — наголосив співавтор та упорядник антології Сергій Жадан.
Книга, тираж якої — 2 тисячі, надійшла у продаж минулого тижня.