Влітку 1912 року в Житомирі відбувся перший футбольний матч. Сторіччя цієї дати широко відзначили на обласному рівні. У приміщенні облмуздрамтеатру, де відбувалися урочистості, з ностальгією згадували минуле. Зокрема те, як 1969 року житомирські футболісти стали чемпіонами України, як 1972 року вибороли щойно заснований Кубок України, обігравши у фіналі донецький «Шахтар», а потім ще двічі перемагати в кубкових змаганнях. 

 

Імена тих, хто творив історію житомирського футболу, відомі всім шанувальникам цього виду спорту: Віктор Банніков, Анатолій Пузач, Сергій Круликовський... У підсумковій таблиці другої ліги за 1971—1991 роки «Полісся» на першому місці за кількістю перемог, набраних очок, за співвідношенням забитих і пропущених м’ячів. Та от уже кілька років професіонального футболу в області немає. Причина проста — фінанси.

Голова ОДА Сергій Рижук і голова обласної ради Йосип Запаловський запевнили, що робитимуть усе від них залежне, щоб цей найпопулярніший вид спорту в області активно розвивався. З кожним роком більшає аматорських команд. Під час урочистостей було вручено Кубок області цьогорічному переможцю — це команда з Городниці Новоград-Волинського району. Те, що приз поїхав у віддалене лісове селище, засвідчує: у футболі провінцій немає.

А найбільша надія — на хлопчаків. Перед початком урочистостей вони продемонстрували навички володіння м’ячем на майданчику перед театром. А потім на них чекав подарунок. Житомирська дитячо-юнацька спортивна школа з футболу «Полісся», яка діє вже 35 років, отримала новий сучасний автобус, і юні спортсмени одразу зробили на ньому коло пошани.

 

Житомир.

На знімку: королівський подарунок; з м’ячем на «ти».

Фото автора.