Футбол. Контрольні матчі національних збірних, котрі виступатимуть у групі D на Євро-2012. 5 червня.

Франція — Естонія. 4:0. Голи: Рібері, 25, Бензема, 37, 47, Менез, 90. Франція: Льоріс, Дебюші, Мексес, Рамі, Евра, Кабай (Вальбуена, 51), Діарра (Косьєльні, 65), Насрі (Бен Арфа, 73), Рібері (Мартен, 65), Малуда (Жиру, 73), Бензема (Менез, 73).
Швеція — Сербія. 2:1. Голи: Тойвонен, 23, Ібрагімович, 52 (п) — Суботич, 27. Швеція: Ісакссон (Віланд, 71), Мельберг, Люстіг (Юнас Олссон, 74), Гранквіст, Ларссон (Вільгельмссон, 87), Свенссон (Гульмен, 87), Мартін Олссон, Ельм, Келлстрем, Ібрагімович (Вернблум, 81), Тойвонен (Гюсен, 55).
Україна — Туреччина. 0:2. Голи: Еркін, 30, Пектемек, 70.
Україна: П’ятов, Бутко (Гусєв, 64), Кучер (Хачериді, 46), Ракицький, Шевчук, Гармаш (Шевченко, 46), Алієв (Назаренко, 46), Коноплянка, Мілевський (Селезньов, 69), Ротань, Девич. Тренер — Олег Блохін.
Туреччина: Гюнок, Алтинтоп, Семіг Кайя (Топрак, 32), Егемен (Емре, 78), Калдирим, Торе (Байтар, 83), Топал, Шагін, Туран (Торун, 67), Еркін (Серджан, 67), Пектемек (Бюлют, 80). Тренер — Абдула Авчі.
Рефері — Мігаель Вайнер (Німеччина).
Інгольштадт (Німеччина). Стадіон «Ауді Спортпарк».
Турецька збірна кілька днів тому дала показовий урок Португалії на її полі, здобувши переконливу перемогу — 3:1. Турки тоді продемонстрували футбол високого ґатунку. Тому і на матч з українцями вийшли з однією метою — перемагати.
Цього разу Блохін ґрунтовно перекроїв склад, замінивши одразу вісім чоловік у порівнянні з поєдинком проти Австрії. Він, немов прислухавшись до думки окремих телеекспертів, виставив повністю донецьку оборону: П’ятов у воротах, далі — Бутко, Кучер, Ракицький, Шевчук. Уперше з’явилися одразу два опорні хавбеки — Гармаш і Ротань. Алієву доручили грати під нападниками, Коноплянці відвели лівий фланг, а спереду діяв тандем — Мілевський та Девич.
До того ж наша команда, як і обіцяв її наставник, обрала захисний варіант ведення гри. І спершу все було ніби й непогано. Здавалося, що українським футболістам вдається перекривати зони можливих атак суперника. Однак, на жаль, то були самі ілюзії, бо суперники, додавши в русі, домоглися результату.
Турецький нападник Пектемек пройшов лівим флангом, зробив передачу в центр карного майданчика на Еркіна, якого не встиг накрити Кучер. Турок випередив П’ятова і проштовхнути м’яч у ворота.
Щоправда, протягом першого тайму і наші мали дві нагоди відзначитися. Спершу Коноплянка небезпечно пробив низом після передачі Девича, але не влучив. Потім Ракицький пробив головою у дальній кут. Однак воротар якимось дивом дотягнувся до м’яча.
Після перерви відбулося кілька замін. Але вони суттєво не позначилися на грі нашої команди, не посилили її. Зрештою, ми пропустили і другий м’яч. Тоді стався якийсь фантастичний провал української оборони, турки на баских конях заскочили у наше подвір’я і розіграли все, як слід.
Двічі міг підсолодити гіркоту невдачі Шевченко. В першому епізоді він головою зблизька пробив мимо. А в другому динамівця на шикарну позицію вивів Селезньов. Знову невдача — Андрій влучив у поперечину.
Отже, свій останній перед Євро збір команда України завершила на мінорній ноті, програвши два контрольні поєдинки. Звичайно, поразки настрою не додають. Утім, річ не тільки в них. Будемо відверті: насамперед непокоїть те, що ми не побачили ту команду, котра збирається поборотися за гідний результат на домашньому чемпіонаті континенту. Можливо, ми чогось не розуміємо. Однак і неозброєним оком помітні проблеми: насамперед, в обороні. В атаці створюються моменти, але їхня реалізація бажає кращого. Нарешті, всі наші воротарі грають невпевнено.
— Ми залучили до збірної найсильніших на сьогодні гравців, — вважає Олег Блохін. — Думаю, 11 червня на полі НСК «Олімпійський» буде інша команда — і за духом, і за грою. В цьому не сумніваюся...
А нам залишається тільки сподіватися на спроможність тренерського штабу таки налаштувати підопічних на високу самовіддачу. Сьогодні збірна України проведе відкрите тренування на столичному стадіоні імені Валерія Лобановського...
P. S. Як повідомив на післяматчевій прес-конференції Олег Володимирович, десятеро гравців напередодні зустрічі з турками отруїлися.