З незаконним видобутком корисних копалин на Луганщині борються неефективно, вважають у прокуратурі області. Для цього потрібен спеціальний контролюючий орган, зазначив заступник прокурора області Максим Говоруха. Скажімо, у сусідній Донецькій області цими питаннями опікується геологічна інспекція. Луганчани покладають надії на екологічну, однак вона позбавлена права здійснювати контроль за використанням надр.
Великі претензії прокуратур висуває також керівникам міських, селищних і районних рад, які не виконують завдання з виявлення й усунення фактів незаконного видобутку корисних копалин. Перевірки проммайданчиків показали, що більшість з них є незаконними. Крім того, у результаті незаконного видобутку стають непридатними сотні гектарів родючих земель, а корисні копалини попросту розкрадаються.
Це питання було винесено на розгляд сесії обласної ради. Його обговорення викликало бурхливу реакцію з боку депутатів. Вони говорили не тільки про те, що на сьогодні не мають механізму й повноважень для реалізації поставлених завдань, а й висували претензії прокуратурі. На думку депутатів, виявленням копанок повинні займатися безпосередньо правоохоронні органи, але вони в цьому питанні недопрацьовують.
Прикладів незаконної розробки надр, які тривають місяцями, в області чимало. Зокрема, голова Луганської ОДА Володимир Пристюк нагадав Максиму Говорухі про нещасний випадок, що стався під Свердловськом: «Два роки тому ми зверталися до прокуратури за даним фактом — безрезультатно. І лише після загибелі людей почалися перевірки».
Після бурхливого обговорення подання прокурора депутати вирішили до наступної сесії проаналізувати ситуацію з розробкою надр по районах, і за результатами перевірки заявити в прокуратуру про зафіксовані факти. Місцевим радам доручено провести необхідні організаційні заходи.