Села Шабо, Біленьке, Приморське, Маразліївка, Олексіївка в Білгород-Дністровському районі об’єднує спільна проблема — медичне обслуговування людей. Фельдшерсько-акушерські пункти, що перебувають на бюджетному забезпеченні сільських рад, не в змозі надати первинну медичну допомогу. ФАПи не мають навіть «найходовіших» ліків і медикаментів, холодильників для їх зберігання. Вони не забезпечені транспортом для того, щоб лікар чи фельдшер прибули на терміновий виклик.

Аналогічна ситуація з медичним обслуговуванням селян склалася і в інших районах області. Зрозуміло, що одвічна причина такого злиденного стану сільської медицини — відсутність належного фінансування. А звідки йому бути стабільним і повнокровним?

З ініціативи керівника Одеської обласної державної адміністрації Едуарда Матвійчука проблема підвищення якості сільської медицини стала однією з пріоритетних цілей бюджету розвитку області. Так, у Маразліївській сільській раді цього року на охорону здоров’я селян, закупівлю медобладнання та медикаментів, на оздоровлення дітей влітку виділено 16,6 мільйона гривень. А в Шабській сільраді — 14 мільйонів гривень.

Сьогодні в сільських районах області працює 182 установи загальної практики, частіше їх називають установами сімейної медицини. Їх кількість зростає за рахунок реорганізації сільських дільничних лікарень і амбулаторій у сільські амбулаторії сімейної медицини.

Нарешті, з ролі пасинків фельдшерсько-акушерські пункти, як того вимагає Бюджетний кодекс України, стали улюбленим дітищем районних бюджетів. Тепер вони разом з амбулаторіями сімейної медицини, районними лікарнями входять до єдиної системи охорони здоров’я адміністративних територій. А кількість сімейних лікарів у селах області збільшилася до 800 фахівців. Таке перегрупування бюджетних коштів дало змогу розв’язувати нагальні проблеми охорони здоров’я області. У селі Велика Долина перших пацієнтів прийняв лікувальний корпус місцевої лікарні. У Саврані в центральній районній лікарні відкрилося хірургічне відділення та відділення переливання крові. У Красних Окнах запрацювало пологове відділення, завершено будівництво хірургічного відділення у Фрунзівській районній лікарні.

Диспансеризація населення — пріоритет реформи

У регіоні визначені вісім госпітальних округів. Через кілька років у них буде завершено реформу медичного обслуговування. А почалася вона із загальної диспансеризації населення Одеської області.

— Диспансеризація дасть змогу визначити не тільки рівень стану здоров’я людей, а й намітити перспективи майбутніх планових лікувань, — каже один з ініціаторів її проведення, депутат Одеської обласної ради, віце-президент Академії медичних наук, ректор Одеського національного медичного університету професор Валерій Запорожан.

— Виїжджаємо в райони, щоб надати медичну допомогу хворим на місцях. Були з такими рейдами в Ізмаїлі, Болграді. Плануємо виїзд у Балту. В  районні центри області приїжджають кращі лікарі, професори. Вони проводять обстеження пацієнтів, лікують, роблять операції на місцях. Така система дозволяє реально допомагати хворим і проводити майстер-класи на місцях, навчаючи медперсонал у районах сучасних  технологій..

Масові медичні огляди жителів регіону в рамках загальної диспансеризації населення на Одещині почнуться вже в цьому місяці. Складено й затверджено конкретні графіки виїзду бригад лікарів з Одеської обласної клінічної лікарні, а також районних лікарень у населені пункти. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Михайло Бартко.

Він зазначив, що бригади лікарів відвідають більш як 500 населених пунктів області. А про графік прийому місцевих жителів поінформують через районні газети. Медогляди проводитимуться на території фельдшерсько-акушерських пунктів, а також на базі сільських рад.

***

Михайло БАРТКО, начальник управління охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації:

— Минулого року проведено реконструкцію та будівництво восьми об’єктів охорони здоров’я області. Уперше за 20 років почалося формування єдиного медичного простору області. У його рамках зникне поняття територіальної прив’язки медичних установ. Який це матиме вигляд у реальному житті?

Приміром, хворий, якому необхідна екстрена допомога, проживає в Кодимському районі, недалеко від кордону з Балтським районом. За вчорашніми медичними правилами до нього повинна приїхати «швидка допомога» з рідного району, хоча до сусіднього відстань удвічі менша. Сьогодні ці обмеження знято. Створюються центри екстреної медичної допомоги, які почнуть використовувати діючі підстанції, а у разі, якщо їх не вистачатиме, будуть побудовані пункти тимчасового базування. Тепер уся система екстреної медичної допомоги почне координуватися з єдиного центру в межах області.

Особлива увага — профілактиці та лікуванню онкологічних захворювань. У двох районах області — Ізмаїльському й Котовському — організовано роботу фахівців обласного онкологічного диспансеру. Відділення гемодіалізу відкриті в Котовську, Ізмаїлі та Арцизі.