Київ може втратити ще одну візитівку — Гостинний двір на Подолі. Ще рік тому центральна будівля Контрактової площі належала до архітектурних пам’яток, але тепер її викреслено з цього реєстру, розповів учора на прес-конференції, що відбулася усередині Двору, активіст збереження Подолу Вадим Торопов. На його думку, у такий спосіб чиновники ввімкнули зелене світло забудовникам, які хочуть перетворити Гостинний двір на черговий торговельно-розважальний центр.

Проти цього виступили небайдужі кияни, які згуртувалися в актив і вирішили боротися за збереження Гостинного двору як культурно-громадського центру. Проте ці активісти не пішли шляхом своїх попередників. Досвід захисників будинків на вулицях Хмельницького, Гончара, Франка та багатьох інших засвідчив, що стояти з транспарантами під будівлею КМДА безперспективно. Ці активісти 26 травня оголосили територію Двору Гостинною республікою і вже проводять там концерти, лекції, майстер-класи, а вчора — першу прес-конференцію. За словами активіста Ігоря Луценка, «мешканці» Республіки мають дві головні вимоги до влади. Перша — зберегти Гостинний двір як мистецький, громадський, науковий та освітній осередок. Друга — відновити статус архітектурної пам’ятки цієї будівлі і відповідно до неї ставитися.

— Дайте мені відповідь на просте запитання: скільки у Києві торговельно-розважальних центрів? — з таких слів почала свій виступ захисниця Двору письменниця та співачка Ірена Карпа. — Чи недостатньо усіх цих дрімтаунів та інших величезних центрів, де продають купу китайського ширужитку, щоб задовольнити споживацькі потреби? У нас ніякої купівельної спроможності на таку кількість магазинів не вистачить. А центрів, де могли б виступати музиканти, письменники, історики, проводилися б художні виставки, майстер-класи, фактично немає.

Необхідність збереження цього центру саме як мистецького осередку підтримує і культуролог, києвознавець та екскурсовод Владислава Осьмак. За її словами, хоча Гостинний двір й був відбудований на початку 80-х років минулого століття, однак ця споруда продовжила традицію своїх, так би мовити, попередників, а саме була культурним і науковим центром, де розміщувалися бібліотека, театр, «Укрреставрація». Її слова підтвердив й колишній головний архітектор Києва (1987—1992 рр.) Микола Жаріков. Він згадав, що свого часу цю будівлю зводили саме за допомогою реставраторів, відшукуючи креслення по всьому світу.

Нині Республіка продовжує активно діяти. Незважаючи на купи сміття (на знімку), серед якого можна побачити покинуті монітори, унітази, «Запорожець» і навіть бюст Будди, тут читають лекції, проводять майстер-класи, дають концерти різноманітні гурти. Чи надовго вистачить енергії громадських діячів, покаже час. Однак, схоже, саме від неї сьогодні залежить доля Гостинного двору на Подолі.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.