«Політика — це в прямому розумінні життя людей. Розв’язання багатьох проблем полягає чи у зміні законів, чи в якості їх виконання. Проте закон має бути законом, і його треба виконувати», — заявив перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк під час запису ток-шоу «Шустер Lіfe. Адреналін» за підсумками дискусії з проблемних питань у царині всиновлення дітей.

В обговоренні в студії взяли участь 54 народні депутати всіх парламентських фракцій, представники виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Під час дискусії А. Мартинюк, зокрема, спростував твердження про вікові обмеження для осіб, котрі бажають всиновити дитину, і нагадав про зміни у відповідних законах, які знімають вікові обмеження у питаннях всиновлення.

Коментуючи сюжет про обмеження у питанні всиновлення дітей ВІЛ-інфікованими батьками, зокрема, в родині Ісаєвих (подружжя, що має дев’ятеро дітей, семеро з яких усиновлені, отримало диплом «Гордість країни 2011 року». — Авт.), А. Мартинюк зазначив, що в Україні «таких сімей небагато, проте питання заслуговує на увагу». За словами політика, після досконалого вивчення проблеми, за потреби, законодавство може бути змінено з урахуванням всіх спірних моментів. «Врегулювання спірних питань на кшталт того, за яких обставин та за якою процедурою ВІЛ-інфіковані особи можуть всиновлювати дітей, має бути чітко прописано в законі».

Міністерство охорони здоров’я, вважає політик, має дослідити проблему і внести пропозиції щодо її розв’язання, а парламент має вивчити ситуацію у законодавчому полі та, за потреби, внести відповідні зміни.

З огляду на те, що сімейна форма виховання є найприйнятнішою, а в центрі уваги завжди має залишатися відповідальність перед дитиною, депутати своїм голосуванням у студії підтримали пропозицію А. Мартинюка разом із інституціями виконавчої влади врегулювати це питання на державному рівні.

Адам Мартинюк запропонував народним депутатам України звернутися до Президента держави, аби допомогти зберегти життя дитини, в якої діагностували синдром Хантера. У сюжеті йшлося про хворого хлопчика, котрий потребує безперервного вживання певних ліків. Проте він позбавлений можливості отримувати якісне лікування через відсутність реєстрації необхідних медичних препаратів у відповідному національному реєстрі. За твердженням фахівців, важливим є фактор часу, щоб зберегти дитині здоров’я та життя. А. Мартинюк вважає незрозумілим, чому лише у травні Міністерство охорони здоров’я нарешті оголосило тендер на закупівлю ліків, а до того це питання залишалося невирішеним.

Пропозиція першого заступника глави парламенту — звернутися до Президента України з проханням доручити Кабінету Міністрів під гарантії уряду вирішити питання щодо забезпечення ліками дитини, хворої на синдром Хантера — була одностайно підтримана присутніми у телестудії народними обранцями від усіх парламентських фракцій.