У Верховній Раді не раз звучали заяви про те, що українське село потребує невідкладної допомоги. Виступали мої колеги з фракції Народної партії, неодноразово порушував цю болючу для держави та селян тему і я. Та попри всі намагання ситуація досі невтішна: українське м’ясо стає дефіцитом, а в магазинах і на ринках продається імпортне. І якщо так буде надалі, то скоро ще й молоко вітчизняного виробника не буде де купити.

Зрозуміло, без фінансового стимулювання господарі не займатимуться тваринництвом. Але ж саме вони годують країну. Тож держава просто зобов’язана їх захистити та підтримати. Найперше, слід привести до ладу закупівельні ціни. Сьогодні молокопереробні підприємства укладають договори з великими сільгоспвиробниками. Водночас, приймаючи молоко у селян, вони на власний розсуд встановлюють ціни, до того ж лише на словах. Відтак мають змогу ними маніпулювати. Більше того, сплачуючи за молоко мізерні кошти, вони ще й роблять це із запізненням.
Рівень закупівельних цін залежить також від сезонності. Тобто у весняно-літній період молоко, особливо придбане у населення, дуже дешеве — його вартість навіть не покриває затрат. Вихід із цієї болючої для селян і держави ситуації у тому, щоб Кабінет Міністрів передбачив у бюджеті кошти для державної підтримки подолання сезонних цін.
Простежується ще одна неприємна тенденція — одночасне зниження закупівельної ціни на молоко, особливо для населення, всіма молокопереробними підприємствами, що дає підстави говорити про певний зговір. А це вже робота для Антимонопольного комітету.
На сьогодні в парламенті пройшов перше читання відповідний законопроект народного депутата, члена Народної партії Сергія Терещука. Серед іншого він передбачає розрахунок за продане молоко упродовж семи днів. Сподіваюся, що колеги його підтримають і в другому читанні.
Але селянам допоможуть не лише законодавчі зміни. Вкрай важливо, щоб і вони не сиділи склавши руки. Тут ініціативу повинна перехопити місцева влада і переконати дрібного виробника молока, що майбутнє за кооперативами. Бо лише об’єднавшись гуртом, селяни матимуть змогу придбати сучасне холодильне обладнання, забезпечити постійний ветеринарний контроль, який гарантував би стабільну якість продукції. Лише так можна буде гідно конкурувати з великими сільгоспвиробниками та захищати свої права.
Микола ШЕРШУН, народний депутат України.