А у деяких таборах діти не так поправляли своє здоров’я, як піддавались ризику зіпсувати його.

Підбиваючи восени підсумки літньої оздоровчої кампанії на Хмельниччині, виявили, що, на жаль, не обійшлося без порушень з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Такого висновку дійшли працівники прокуратури під час перевірок.

Як розповів начальник відділу захисту прав та свобод дітей прокуратури Хмельницької області Валерій Шевчук, протягом літа відпочинок було організовано лише для третини дітей краю, а зміцнити здоров’я могло вдвічі менше школярів. Одна з основних причин такої невдалої кампанії — формальне ставлення посадовців управлінь освіти, молоді та спорту до оздоровчих заходів та неналежне фінансування відповідних програм. У деяких районах вони взагалі не розроблялись. Та навіть тоді, коли організація оздоровчої кампанії вимагала мінімальних затрат, за неї просто не брались.

Так, у Деражнянському районі, де працює понад два десятки загальноосвітніх навчальних закладів, на базі яких зазвичай створюються табори, цього року не працював жодний. Складається враження, що відпочинок майже трьох тисяч школярів району мало турбував чиновників від освіти. А ж ще на початку року було заплановано виділити 200 тисяч гривень із районного бюджету на харчування дітей у пришкільних таборах.

У Старосинявському районі табори з денним перебуванням дітей хоч і працювали, однак розпочали роботу без проведення відповідних обстежень та дозволів державного пожежного і технічного нагляду.

Найбільше з літнім відпочинком не пощастило переселенцям. Із 238 дітей з Донецької та Луганської областей оздоровити вдалося лише чотирнадцять. Прокурори вважають: так сталось через те, що в переважній більшості випадків посадовці органів освіти просто не повідомили батькам цих дітей про можливість оздоровлення за рахунок державних коштів.

Але й там, де про це знали, не змогли розподілити між пільговими категоріями вже готові путівки. Так, у Красилові районний центр первинної медико-санітарної допомоги, де на обліку перебуває 265 дітей-інвалідів, отримав путівки на санаторно-курортне лікування. Та лише десять із них дісталися дітям-інвалідам. При цьому тридцять путівок так і залишилися невикористаними.

Та навіть тим, хто потрапив до літніх закладів, далеко не скрізь вдалось по-справжньому відпочити. Багато де були виявлені порушення. Приміром, в одному з таборів Хмельницького району життя та здоров’я дітей було під загрозою, оскільки вони займались у спортзалі, що перебуває в аварійному стані.

У тому самому таборі під час перевірки харчоблоку лабораторними дослідженнями було виявлено кишкову паличку у питній воді, а в кухаря — паличку стафілокока.

На усунення всіх порушень органами прокуратури області було внесено органам виконавчої влади та місцевого самоврядування майже три десятки подань. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності вже притягнуто 23 посадовці.