Минуло трохи більше місяця із часу, коли у стінах Міністерства внутрішніх справ України відбулося широке обговорення питання про модернізацію правоохоронного відомства, в якому взяли участь міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, члени Колегії МВС, керівники структурних підрозділів та представники адміністрації Президента України.
В останню декаду травня 2012 р. ґрунтовні та відверті розмови про проблеми і перспективи вдосконалення діяльності системи органів Міністерства внутрішніх справ України, за участі заступника міністра внутрішніх справ України — керівника апарату Сергія Лекаря, начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС України полковника міліції Михайла Дивака, відбулися у структурних підрозділах (навчально-наукових інститутах) одного з провідних юридичних вузів України — Національній академії внутрішніх справ.
Внесок у проведення реформ
У робочій зустрічі з керівництвом МВС України взяли участь ректор та проректори, керівники структурних підрозділів, професорсько-викладацький склад, наукові працівники, курсанти та слухачі академії.
Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Лекарь у своїх виступах звертав увагу присутніх на послідовну та системну роботу нинішнього керівництва МВС України щодо реформування органів внутрішніх справ.
Він відзначив потужний науковий потенціал академії та вагомий внесок її співробітників у справу проведення реформ органів державної влади, разом з тим вказав на недостатню взаємодію між академією та центральним апаратом МВС, його службами та територіальними органами, а також іншими правоохоронними органами та місцевими органами влади в питаннях реалізації завдань, що стоять перед міністерством.
На необхідність такої взаємодії вказує, зокрема, те, що поряд із внутрішніми перетвореннями в суспільстві на ситуацію в країні впливають процеси загальносвітового характеру, що істотно змінило умови функціонування та зумовило появу нових викликів для системи органів МВС України. Щоб успішно протидіяти цим викликам, уже недостатньо мати висококваліфіковані кадри, здатні працювати в складній оперативній обстановці, на якісно новому рівні боротися зі злочинністю, забезпечувати охорону громадського порядку і високий рівень громадської безпеки. 
Не менш важливо в діяльності правоохоронних органів мати довіру й підтримку населення та інституцій громадянського суспільства.
Нам вкрай необхідно докласти максимум зусиль, щоб підняти рівень довіри громадян до правоохоронних органів. А сприяти цьому має послідовне впровадження нових критеріїв оцінки, які ґрунтуватимуться переважно на думці населення про роботу міліції.
Варто зауважити, що нині гостро стоїть питання щодо більш поглибленого практичного спрямування підготовки фахівців для органів внутрішніх справ. Статистика показує: близько 80% керівників територіальних органів вважають, що сучасні випускники відомчих навчальних закладів ще не готові на достатньому рівні до виконання завдань з оперативно-службової діяльності. Навіть випускники, які отримали дипломи з відзнакою (понад 30%), недостатньо володіють вміннями та навичками, необхідними для належного виконання покладених на них обов’язків за посадою. Тож керівникам відомчих вищих навчальних закладів слід приділяти цим питанням пильну увагу. Загальновідомо, що рівень підготовки випускників оцінюється перш за все керівниками міськрайліногранів при прийомі їх на роботу, а в кінцевому результаті — формується загальна оцінка діяльності (рейтинг) того чи іншого відомчого навчального закладу.
Викликає занепокоєння й недостатній рівень зацікавленості (мотивації) курсантів у подальшій роботі в практичних підрозділах.
На думку заступника міністра — вибір роботи в міліції повинен бути свідомий та підкріплений мотивацією гордості за свою професію. Від нинішнього молодого покоління правоохоронців залежить успішність, зростання довіри і поваги до міліції, підвищення її авторитету. А це напряму залежить від багажу знань, умінь і навичок, отриманих випускниками в академії, що дасть можливість у короткий час адаптуватися до специфіки роботи в практичних підрозділах. В основу майбутньої діяльності випускника вищого навчального закладу системи МВС України має покладатися філософія, побудована на нових цінностях та принципах.
Концепція етики і відповідальності
Загальновідомо, що в Європі стабільно існують юридичні цінності та принципи, що стосуються діяльності поліції, застосування яких має універсальний характер. Ці принципи, зокрема, пов’язані з концепціями поліцейської етики і відповідальності працівників поліції перед населенням.
Саме тому поліцейська служба в демократичних суспільствах є вельми шанованою професією і достатньо складним видом суспільної діяльності.
Не випадково освітній і культурний рівень поліцейських розглядається як основний чинник, що забезпечує прогресивний розвиток поліції, а поліцейська освіта — як потужний резерв підвищення ефективності поліцейської роботи.
У зв’язку з цим поліцейська освіта в розвинених європейських країнах базується на засадах підготовки в навчальних закладах професіонала поліцейської діяльності.
Тож не випадково під час конструктивної та плідної дискусії були обговорені питання 
підвищення престижу служби в міліції, налагодження взаємодії із засобами масової інформації та суспільством у реалізації принципів гласності в інформаційному просторі, проведення культурно-масових заходів тощо.
Цікаво склалася розмова заступника міністра з випускниками академії щодо їх оцінки, як майбутніх правоохоронців, сьогоднішньої міліції та шляхів покращення роботи підрозділів органів внутрішніх справ, де вони нещодавно проходили стажування і незабаром  працюватимуть.
На думку випускників, гарантована гідна заробітна плата та відповідний соціальний пакет для їхньої захищеності, надання де-юре статусу державного службовця, як це прийнято в Європі, безумовно, стануть ключовим елементом престижності роботи правоохоронця і, відповідно, якісно змінять мотиваційну складову, стиль і методи надання міліцією різних адміністративних послуг.
Під час діалогу з курсантами увага приділялася й проблемам протидії корупції, адже це явище, яке вкоренилося на всіх рівнях життя суспільства, необхідно викорінювати та нещадно боротися з ним. Майбутні офіцери міліції торкалися найважливіших для себе питань, які стосувалися зростання пенсійного віку, ненормованого робочого часу, забезпечення державою працевлаштування курсантів-випусків за напрямками підготовки, перспектив реформування служб та підрозділів ОВС, підвищення матеріального та соціального захисту працівників міліції.
Сергій Лекарь зазначив, що жоден працівник міліції не повинен бути байдужим до процесів реформування та оптимізації відомства, адже ці фактори мають безпосередній зв’язок з можливістю покращення матеріального забезпечення діяльності органів внутрішніх справ, а також соціального захисту кожного співробітника.
Корпоративізм співробітників ОВС
Учасники зустрічі також  обговорили питання недостатнього рівня корпоративізму серед співробітників органів внутрішніх справ. Зокрема, було зазначено, що сьогоднішні випускники міліцейських вузів не отримують належної уваги від керівництва територіальних органів і старших колег, що певним чином негативно позначається на кінцевих результатах їхньої діяльності. Тож не випадково, що на необхідності відновлення дієвого інституту наставництва в органах внутрішніх справ, а також налагодження партнерських взаємовідносин між громадянином і міліцією наполягає міністр Віталій Захарченко. Це означає, що міліціонери повинні діяти як особи, які надають послуги громадянину, який є платником податків, утримує не тільки саму міліцію, а й фінансує її навчання та оснащення. Міліція в переважній більшості громадян повинна бачити партнера в забезпеченні громадського порядку та громадської безпеки. Головна мета реформування міністерства — щоб міліцейська служба стала вельми шанованою професією.
Заступник міністра наголосив також на тому, що ректорам вищих навчальних закладів системи МВС необхідно більше приділяти уваги якісним показникам щодо перемінного складу. На навчання до відомчих вишів мають приходити найкращі представники молодого покоління. Насамперед необхідно на якісно новому рівні проводити профорієнтаційну роботу. Вона має охоплювати не тільки випускників загальноосвітніх шкіл та військовослужбовців, а й студентів випускних курсів, які навчаються у відомчих навчальних закладах на умовах окремого договору.
Потребує активізації робота із засобами масової інформації. Беззаперечно, в сучасних умовах друковані та електронні ЗМІ мають широкий і достатньо вільний доступ до інформації про роботу міліції. Часто вони використовують власні (тільки їм відомі) джерела отримання інформації, у тому числі і конфіденційної. В переважній більшості в них критикується робота міліції, хоча в її діяльності є багато позитивних моментів.
Заступник міністра наголосив, що він не схильний ідеалізувати службу нашої міліції. Проте, на його глибоке переконання, інформаційна політика міністерства має бути прозорою і стрімкою в реагуванні на резонансні події, спрямованою на висвітлення реальних прикладів складної й достатньо важливої для суспільства роботи міліції.
Під час зустрічі заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Лекарь запропонував присутнім обговорити основні події, що відбулися за останні десять днів за участю особового складу органів внутрішніх справ та були висвітлені в засобах масової інформації.
У дискусії взяли активну участь перший проректор Національної академії внутрішніх справ Василь Шакун, проректори: Олександр Джужа, Юрій Орлов, Валерій Сокуренко, Олексій Тогочинський, Володимир Чернєй, начальники навчально-наукових інститутів Микола Алексійчук, Антон Сизоненко, начальники кафедр Олена Іванова і Юрій Ірхін та інші співробітники академії.
Їх позиція зводилась до того, що висвітлення аспектів повсякденної діяльності правоохоронних органів має бути спрямоване на формування позитивного іміджу працівника органів внутрішніх справ серед населення, відновлення до нього поваги і довіри.
Після завершення робочої зустрічі з особовим складом Національної академії внутрішніх справ, що заступає на службу з охорони громадського порядку в Києві та Київській області під час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, було проведено інструктаж. Офіцери та курсанти традиційно вишикувались на стройовому плацу.
Адаптація законодавства
У своєму зверненні до вартових правопорядку столиці України Сергій Іванович зазначив, що за весь період підготовки до футбольного чемпіонату був проведений значний обсяг роботи з адаптації українського законодавства до міжнародних вимог. До столиці нашої держави зі своїми вподобаннями, звичками та ідеологією приїде велика кількість іноземців підтримати свою збірну команду. Основним законом держави передбачено, що іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України. Саме від працівників міліції, їхньої оперативності, професіоналізму у прийнятті рішень в конкретних ситуаціях залежатиме авторитет столичної міліції, а водночас визнання України закордонними гостями як незалежної, правової держави.
Головний принцип міністра МВС Віталія Захарченка «Людина — понад усе» повинен неухильно забезпечуватись працівниками міліції, особливо в період такого визначного для нашої держави футбольного чемпіонату. 
На завершення своєї інструктивної промови заступник міністра зауважив, що спільними зусиллями ми врегулюємо нагальні проблемні питання, а також забезпечимо гідний рівень захисту правопорядку під час проведення Євро-2012.
У свою чергу, начальник Департаменту кадрового забезпечення МВС України Михайло Дивак у своїх виступах перед особовим складом Національної академії внутрішніх справ акцентував увагу присутніх на питаннях кадрового забезпечення основних напрямів діяльності органів системи Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, він детально зупинився на висвітленні механізмів вдосконалення кадрової роботи з питань добору, підготовки й розстановки кадрів. Були доведені до присутніх вимоги керівництва МВС України щодо нових форм та напрямів підготовки фахівців у відомчих навчальних закладах відповідно до потреб сьогодення.
Безумовно, користь від проведення таких заходів очевидна, оскільки вони дають можливість у формі діалогу не тільки окреслити завдання, що в нинішніх умовах глобалізованого світу постають перед МВС України, а й віднайти шляхи їх ефективного вирішення.
Тож черговий важливий крок в цьому напрямі зроблено. І зроблено його в Національній академії внутрішніх справ — провідному вузі нашої держави.
Валентин КОВАЛЕНКО, ректор Національної академії внутрішніх справ.
Фото Андрія ТЕКЛІШИНА.
Валентин Коваленко, Сергій Лекарь, Михайло Дивак (зліва направо).