До корпункту газети «Голос України» звернулися іванофранківці — мешканці будинків, що раніше належали до ЖЕО-4, яку нещодавно рішенням міськвиконкому ліквідовано. Вони скаржаться, що начальник ЖЕО вимагає від них сплати боргу, якого у них насправді немає. На підтвердження своїх слів люди показують квитанції, які свідчать, що вони справно, вчасно і в повному обсязі щомісяця вносили квартплату. А тепер раптом усі в один день стали боржниками, яким погрожують навіть судом.

Платили раз, платіть і два?

— Нещодавно у дверях своїх квартир я і мої сусіди знайшли повідомлення від начальника ЖЕО-4 І. О. Трача, в якому зазначалося: «З причини несвоєчасної оплати та не в повному обсязі оплати діючих тарифів, на вашому абонентському рахунку утворилась заборгованість у сумі (далі йшла цифра в розмірі місячної оплати за квартиру. — Авт.). Пропонуємо вам сплатити наявний борг до 15.03.2012 р. За неможливості погашення вказаної суми з поважних причин ваш борг може бути реструктуризований на шість місяців (з 15.03.2012 р. по 15.09.2012 р.) у рівних долях. У разі ігнорування запропонованих вам умов це питання розглядатиметься у судовому порядку ЖЕО-4», — показує повідомлення пенсіонер пан Михайло.

— Моя сім’я завжди вчасно оплачує всі платежі за квартиру, бо отримує субсидію, — розповідає мешканка багатоповерхівки пані Ірина. — А там правила суворі: якщо маєш житлово-комунальні борги, то субсидію знімають. Отож я, отримавши таке повідомлення, взяла з собою всі квитанції про оплату і поспішила в ЖЕО. Там застала ще кількох людей, переважно пенсіонерів. Вони, як і я, тримали в руках квитанції і намагалися довести молодій працівниці, очевидно бухгалтеру ЖЕО, що жодних боргів у них немає. Однак працівниця його таки «знайшла». Вона заявила, що ми заборгували ЖЕО квартплату за листопад. Мовляв, тоді квартплата надійшла на рахунок Єдиного розрахункового центру, а не на рахунок ЖЕО. Звідси й борг перед ЖЕО. Я не могла повірити в те, що чула. Попросила викликати начальника. Він тут же з’явився, почав казати, що нема чого обурюватися, а треба внести місячну квартплату на рахунок ЖЕО і по всьому. «То ви хочете, щоб ми подвійно заплатили за листопад?» — уточнюю. І цікавлюсь, чому на повідомленні, яке отримали мешканці, немає його підпису. За начальника ЖЕО вступилася бухгалтерка: мовляв, ви що, хочете, щоб начальник підписував п’ять тисяч повідомлень? Тож я зрозуміла, що таких, як я, багато.

Пані Ірина каже, що від такого нахабства у неї забракло повітря. Адже виходило, що від мешканців вимагають подвійної оплати. За листопад квартплату вони внесли на рахунок ЄРЦ, а тепер мають заплатити за той самий місяць ще й на рахунок ЖЕО, уже фактично не існуючої. Адже нещодавно в результаті житлово-комунальної реформи в місті вирішили ліквідувати ЖЕО. Натомість обов’язки з утримання будинків взяв на себе новостворений Єдиний розрахунковий центр. Уже з листопада мешканці ЖЕО-4 вносять квартплату на його рахунок. І не тому, що самі так захотіли. Так вирішила міська влада. Відповідні зміни в назві організацій та банківських реквізитів були зроблені й в інформаціях про стан оплати житлово-комунальних послуг, які надає населенню «Ощадбанк», через який здійснюються платежі. То в чому ж тоді винні споживачі? Чому вони мають розплачуватися за плутанину між різними структурами?

Мешканцям радять не платити

— Мешканцям не треба нічого оплачувати, — каже директор ЄРЦ Вадим Войтик. — Я не хочу оцінювати діяльність начальника ЖЕО-4 Трача. Хай це роблять відповідні органи. Але, як на мене, він забагато виявляє ініціативи, і не лише в цьому питанні. Можна сказати, що це агонія, адже на минулій сесії прийнято рішення про припинення роботи цього ЖЕО. Створено відповідну ліквідаційну комісію. Однак начальник ЖЕО-4 і з ним ще кілька осіб продовжують начебто працювати. І, очевидно, собі на утримання «зшибають» з мешканців гроші.

Жертви реорганізацій — споживачі

Цікаво, що неіснуючий борг потрапив до загальної інформації про заборгованість за січень. І дехто зі споживачів автоматично, не вникаючи в суть, разом з усіма платежами погасив і неіснуючий борг. Чи повернуть тепер людям гроші? Вадим Войтик каже, що навряд. Тим паче що й самого ЖЕО-4 як такого уже немає.

Отож виходить так, що неіснуюча ЖЕО збирає з людей неіснуючий борг. За словами Вадима Войтика, у віданні ЖЕО-4 — 5 900 квартир. Якщо за місячну квартплату взяти лише 40 грн., то набігає десь на чверть мільйона. Навіть якщо на гачок ЖЕО «попадеться» лише кожна десята сім’я, сума теж буде чимала. Прикро, що жертвами реорганізацій в сфері ЖКГ, суперечностей між структурами, які помирають, і тими, що народжуються, стають споживачі. І, як правило, — бідні пенсіонери. Адже саме вони є найсумліннішими платниками і, мабуть, першими поспішили гасити борг, навіть знаючи, що такого гріха за собою не мають.

На жаль, додзвонитися до начальника ЖЕО не вдалося. Або ніхто не бере слухавку, або весь час ідуть короткі гудки. Мабуть, каже пані Ірина, зайняті — розносять по квартирах повідомлення.

Івано-Франківськ.