У березні нинішнього року своїм рішенням одеський Апеляційний господарський суд залишив без зміни рішення Господарського суду Одеської області про повернення в державну власність майна санаторію «Лермонтовський».

 

Суд визнав недійсним рішення виконавчого комітету одеської міськради від 4 липня 2002 року «Про оформлення свідоцтва на право власності ЗАТ лікувально-оздоровчих установ профспілок України «Укрпрофоздоровниця» на об’єкти нерухомого майна санаторію «Лермонтовський». Також визнано недійсним затверджене на підставі цього рішення свідоцтво про право власності на нежитлову споруду  санаторію загальною площею понад 12 660 квадратних метрів на ім’я «Укрпрофоздоровниці».

Усупереч рішенню суду...

Зазначене майно передано Фонду державного майна України. Здавалося б, можна було б і поставити крапку в багаторічній боротьбі правоохоронців із повернення незаконно відчуженого, а по суті, шахрайським чином украденого в держави цілісного майнового комплексу у вигляді одного з найстаріших (нинішнього року йому виповнюється 98 років) санаторіїв «Лермонтовський».

Однак колишні власники санаторію, що програли в суді, й не думали виконувати його рішення. Раніше звільнений директор закладу ввів на територію оздоровниці групу людей, які, відрекомендувавшись працівниками охоронного агентства, встановили тут суворий пропускний режим. Трудовий колектив, що налічує 180 лікарів, медсестер, працівників обслуговуючого персоналу, був здивований — їм повідомили, що, всупереч рішенню суду, відтепер у санаторію новий власник. Він з’явився незабаром, ним виявилася добре знайома працівникам оздоровниці юридична особа.

Природно, що в ситуацію навколо санаторію «Лермонтовський» рішуче втрутилась Одеська обласна державна адміністрація. Її голова Едуард Матвійчук заявив «Голосу України»:

— Тільки завдяки тій позиції, яку займають обласна державна адміністрація та обласна рада, цей санаторій перебуває в держвласності і служить одеситам. Нині почалися нові спроби захопити санаторій, і ми з вами всі чудово знаємо, чим усе це може закінчитися. Адже протягом багатьох років розкрадали санаторії. Ми з головою обласної ради провели зустріч із представниками «Укрпрофоздоровниці», де ще раз чітко визначили нашу позицію: ми не допустимо, щоб санаторій перейшов у приватні руки. Цього не буде!

Голова облдержадміністрації зазначив, що вважає неприпустимою ситуацію, за якої державне майно чи територія приморських схилів протизаконно переходить у приватну власність.

— Чому схили, які, по суті, є надбанням усіх одеситів, належать не всім городянам, а людям, для яких головне — тільки власні інтереси? Прокуратура вже системно займається цими питаннями, і я впевнений, що буде дана належна оцінка всім цим фактам.

Можна не сумніватися, що санаторій «Лермонтовський», в якому щорічно оздоровлюються понад п’ять тисяч жителів України, не потрапить у приватні руки. Як це сталося з іншими найбільшими оздоровницями Одеси.

Ось сумна доля санаторіїв, які колись розташовувалися в Одесі і  завдяки яким вона була містом-курортом.

Рятувати оздоровниці, які не встигли вкрасти

На Французькому бульварі сьогодні ще працює вісім санаторіїв. Три з них у віданні МОЗ, п’ять — різних відомств. Депутати Одеської міської ради нині розглядають питання, пов’язане із продажем двох санаторіїв. Серед них спеціалізований санаторій імені Чкалова, яким керує Міністерство охорони здоров’я України. Із 18 гектарів території вже вилучено 2 гектари. Цей санаторій — найбільший в Одесі: тут чудовий парк, що розташовується на морському березі, лікувальний корпус. Сьогодні поруч із санаторними корпусами на повну силу працюють ресторани, розважальні заклади, автостоянки, що не мають стосунку до охорони здоров’я.

Поряд розміщується санаторно-оздоровчий комплекс для дітей з батьками «Магнолія», котрий раніше належав заводу «Будгідравліка».  За право володіння цією  оздоровницею сьогодні ведеться справжня війна між різними комерційними структурами. У ній бере участь і прокуратура області, шанси якої на перемогу найкращі.

На межі зникнення опинилися дитячі протитуберкульозні санаторії «Зелена гірка» і «Люстдорф». Насідають приватні структури на санаторії імені Горького та «Зелений мис»

Але у війні на знищення санаторіїв і баз відпочинку в Одесі настало не тимчасове затишшя, а перегрупування сил. Активно долучилися до боротьби за повернення санаторіїв у державну власність прокуратура Одеської області. На сьогодні у різних судах перебувають 24 позовні заяви про визнання недійсними раніше ухвалених рішень про продаж санаторіїв і повернення їх в управління ФДМУ. Уже повернуто в державну власність клінічний санаторій імені Пирогова «Куяльник». Згідно з рішенням суду повернуто державі санаторій «Примор’я».

Звісно, до початку роботи із приймання людей та їхнього оздоровлення ще далеко: треба відновити знищену лікувальну базу, відродити санаторну інфраструктуру — їдальні, місця відпочинку, плавальні басейни. Усе це колишніми господарями свого часу було знищено. Але є абсолютна впевненість, що через два-три роки повернуті державі оздоровниці приймуть перших відпочивальників.